Az áruház tulajdonosai ellen vallanak a tűzvész túlélői

2004.08.03. 06:51
Egyre több túlélő egyértelműen azt vallja, hogy bezárták annak az asuncióni bevásárlóközpontnak a kijáratait, amely vasárnap gázrobbanás következtében lángba borult.
Egy nappal a Paraguayt valaha is ért legsúlyosabb katasztrófa után azok, akik ki tudtak jutni az áruházból állítják: jóval többen élték volna a túl a borzalmas tűzvészt, ha a lezárt kapuk nem akadályozzák meg az embereket, hogy meneküljenek az égő pokolból.

A lángokban egyes jelentések 346-an, más beszámolók szerint 364-en vesztették életüket. Hétfőn még mindig zűrzavar uralkodott az asuncióni közkórházakban, amelyek elegendő hely híján képtelenek voltak fogadni a rengeteg sérültet.

Az ápolásra szoruló embereket így templomokban, sportpályákon és éjjeli mulatókban helyezték el. A paraguayi államfő felszólította az asuncióni magánklinikákat a sérültek befogadására.

Az igazságügyi szervek szándékos emberölés címén vádat emeltek a nagyáruház vezetése ellen. Az érintett személyek tagadják, hogy bezáratták volna a kapukat.

A szupermarket egyik pénztárosnője, aki égési sebeket elszenvedve ugyan, de túlélte a katasztrófát azonban elmondta: tisztán hallotta, amint a tulajdonos fia egyértelmű utasítást ad a kapuk lezárására, nehogy a vásárlók fizetés nélkül távozzanak, vagy néhányan kihasználva a zűrzavart fosztogatni kezdjenek.