Huszein átverhette a nyugati kémeket

2004.01.28. 18:01
Az Irakban kutató amerikai szakértők további bizonyítékot találtak arra, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök rezsimje a kilencvenes évek közepén csendben felszámolta biológiai és vegyifegyver-készleteit. David Kay főszakértő szerint a világ minden hírszerzése tévedett az iraki fegyvereket illetően, nemcsak a CIA.
David Kay, a tiltott fegyverek után kutató amerikai szakértők múlt pénteken lemondott vezetője a The Washington Post szerdai számában elmondta, hogy a közelmúltban előkerült bizonyítékok azt mutatják, Szaddám Huszein már a kilencvenes években leszerelte tömegpusztító fegyverarzenálját.

Miért nem tudtak róla?

Dokumentumok és a kikérdezett iraki tudósok tanúsága szerint Szaddám Huszein legalábbis részben már 1998 előtt leszerelt, ennek bizonyítékait azonban a háború fenyegető árnyéka ellenére sem adta át az ENSZ fegyverzetellenőreinek, a szakértő szerint azért, mert fenn akarta tartani a katonai hatalma látszatát.

Kay elmondta, az iraki diktatúra fegyverarzenáljának sorsát szinte teljesen feltérképezték, de még vizsgálják, hogy erről miért nem voltak megfelelő információi az amerikai hírszerzésnek.

Bushnak nagy bizalma van a CIA-ban

Az elnökválasztási kampányba jól illeszthető hírszerzési kudarcot kihasználó demokraták Bush felelősségét firtatják, de Kay szerint "mindenki hibázott, a külső szakértők is, mint én, s más hírszerző ügynökségek is, így a németek és a franciák, akik szintén úgy vélték, hogy Iraknak tiltott fegyverei vannak" - mondta el a lapnak a szakértő.

Eközben George Tenet CIA-igazgató önkéntes távozási szándékáról értesült a The Wall Street Journal. Tenet Bill Clinton elnöksége idején, 1997-ben került a CIA élére, és bár az utóbbi egy évben többször meg akart válni tisztségétől, a lap szerint most már kivárja a novemberi elnökválasztás.

George Bush amerikai elnök kedden úgy nyilatkozott, hogy "nagyon bízik" a hírszerzésben.