Lemondott a BBC vezérigazgatója is

2004.01.29. 15:20
Lemondott vezérigazgatói posztjáról Greg Dyke. A közcsatorna második embere a Hutton-jelentés BBC-t elmarasztaló megállapításai miatt vált meg tisztségétől, ugyanúgy mint a tegnap lemondott Gavyn Davies elnök.
A távozó Davies
Nyolcvankét éves történetének legsúlyosabb válságát éli át a brit közszolgálati csatorna, a BBC. A szerda este lemondott Gavyn Davies elnök után csütörtökön megvált posztjától a vezérigazgató, Greg Dyke is, aki egyben a főszerkesztői posztot is betöltötte. A közszolgálati csatorna második embere egy délelőtti válságértekezlet után jelentette be távozását.

Dyke-ra is fájt a foguk

Davies gyors és önkéntes lemondását elismeréssel fogadta a kabinet, de nyilvánvaló volt az is, hogy Greg Dyke-ra fáj a foguk, akit a BBC-t súlyosan elmarasztaló Hutton-jelentés szerint a kormányt - a jelentés megállapításai szerint - alaptalanul meghazudtuló műsor fő felelősének tartottak.

A BBC tudósítása szerint a közmédium mostani helyzetét nehezíti, hogy két legfelső vezetőjének távozása akkor következett be, amikor az állami tulajdonú - de a legnívósabb közszolgálati adóként számon tartott - BBC-t szeretnék külső ellenőrzés alá vonni.

Dyke négy éve lett a BBC vezérigazgatója, kinevezésekor a sajtó úgy mutatta még be, mint aki Tony Blair kormányfő embere. A volt vezérigazgató szerda este élő közvetítésben kért elnézést a nézőktől a május 29-ei adás téves állításaival kapcsolatban.

A szerdán nyilvánosságra hozott jelentés megállapította, a csatorna Today című műsorában, május 29-én sugárzott műsorában megalapozatlanul állította, hogy a kormány a háború megindítása érdekében eltúlozta az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló jelentést.

Lord Hutton, a jelentést készítő bizottság vezetője szerdán a szerkesztői gyakorlatot hiányosnak nevezte, és többek között azt ajánlotta a csatornának: gondolja át a kormányzattal szemben fenntartott függetlenségének stratégiáját.

Davies 1987 óta az egyetlen önként távozó BBC-elnök, utolsó beszédében elmondta, lemondásával teljes felelősséget vállal a szerkesztési hibákért, de feltett néhány kritikus kérdést is a jelentéssel kapcsolatban - számol be a Guardian.

Davies a sajtószabadságot félti

Az elnök arra volt például kíváncsi, Lord Brian Hutton kellő figyelmet szentelt-e annak, hogy a BBC háborús tudósításait példátlan kormányzati ellenszél fogadta. Daviest érdekelte az is: a Hutton-jelentés szigora a sajtó által elkövetett tévedések ügyében, nem veszélyeztetheti-e a brit sajtószabadságot.

Greg Dyke bocsánatot kért a nézőktől
fotó: EPA

Alastair Campbell épp a Kelly-ügy kapcsán távozni kényszerült kormányszóvivő intézte a legélesebb támadást a BBC-vezetők ellen, azonnali lemondásokat követelve a közmédiumban.

Dyke elnézést kért

Az ominózus riportot készítő Andrew Gilligan további sorsáról nem tudni. A Guardian információi szerint baráti körének arról beszélt, továbbra is a BBC katonai tudósítója akar maradni, még akkor is, ha a Todaytől távoznia kell.