József, Bánk
-7 °C
0 °C

Tisztázta Blairt a Hutton-jelentés

2004.01.28. 15:03
Nem túlozta el a brit kormány az iraki fegyverek veszélyességéről készült hírszerzési jelentést, vagyis a BBC ennek ellenkezőjét állító riportja megalapozatlan volt - derült ki a nyár óta készülő Hutton-jelentésből. A jelentésre reagáló Blair éles szavakkal bírálta a BBC-t, és bocsánatkérésre szólította fel a brit közszolgálati adót, amelynek vezetése - a hírek szerint - lemondását fontolgatja.
A brit kormányzat nem túlozta el az iraki tömegpusztító fegyverarzenálról szóló hírszerzési jelentést, hogy ezzel megalapozza az iraki háború jogosságát, és elérje, hogy a brit képviselőház megszavazza a csapatok Irakba küldését. A BBC riportja megalapozatlanul állította ennek az ellenkezőjét - mondta el Lord Hutton, a Kelly-ügyet vizsgáló lordbíró a brit közvélemény által régóta várt beszédében.

Lord Hutton

Megrovó, de nem elítélő a jelentés Blairről

A jelentés szerint az viszont befolyásolhatta a brit hírszerzési bizottság munkáját, hogy nyilvánvaló volt, Blair 'erős' - vagyis az iraki tömegpusztító fegyverek veszélyét láttató - jelentést szeretett volna látni a képviselőház hírszerzési bizottságától (A jelentés 2002-ben került a brit törvényhozás elé.).

Tony Blair miniszterelnök a számára megnyugtató jelentésre reagálva a képviselőházban elmondta: "Az az állítás, amely szerint én vagy bárki más hazudtam a Képviselőháznak vagy hamisított hírszerzési jelentéssel szándékosan félrevezettem a közvéleményt , az a hazugság."

Én csak azt kérem azoktól, akik rágalmaztak hónapokon keresztül, hogy rágalmaikat vonják vissza nyíltan és végleg - mondta Tony Blair.

Az ominózus riportot készítő BBC-tudósító, Andrew Gilligan szeptember közepén elismerte, hogy egy "nyelvbotlás" miatt maradt a tudósításban, hogy Kelly szerint a kormány tud róla, hogy a Képviselőház elé került jelentés hamisan állítja, hogy az iraki tömegpusztítófegyverek 45 percen belül bevethetők.

A távozó Davies
A BBC-nek át kell gondolnia a dolgokat

Elítélően nyilatkozott a Hutton-jelentés a közmédium vezetéséről is, mivel szerinte a szerkesztőség 'hibásan' kezelte Gilligan műsorát. A jelentés azt javasolja a BBC-nek, gondolja át a kormányzat felvetéseit.

A Hutton-jelentés hatására lemondását fontolgatja Gavyn Davies BBC-elnök, írja a Guardian baloldali lap az ITV-re hivatkozva.

Davies ugyan tagadta a híreszteléseket, de egy belső forrás szerint 'nagyon gyászos' a hangulat a BBC-nél. Lemondani készül a Guardian információi szerint Greg Dyke műsorigazgató és Richard Sambrooke hírigazgató is.

Kelly halálában nem játszott szerepet idegenkezűség

A 328 oldalas Hutton-jelentés megállapítja, hogy Kelly halálát önkezűség okozta: ütőereit felvágta, és fájdalomcsillapító tablettával siettette a halált. Idegenkezűségnek nem találták nyomát.

A jelentés szól arról is, Kelly tudta, hogy nyilvánosságra fog kerülni a neve, de azzal már nem volt tisztában, hogy ekkora horderejű ügy kerekedik abból, hogy a BBC tudósítójával az iraki tömegpusztító fegyverekről beszélget.

A Hutton-bizottság munkájának célja

A Hutton-bizottság célja az volt, hogy megpróbáljon pontot tenni a brit és az iraki háború megalapozottságának megkérdőjelezése miatt a nemzetközi politikában hatalmas vihart kavart Kelly-ügy végére, sőt sokak szerint Blair kormányfői székének sorsa is a jelentésen múlt.

Választ kellett adnia továbbá azokra kérdésekre, hogy a kormányzati stratégia része volt-e, illetve felvethető-e Tony Blair kormányfő felelőssége abban, hogy Kelly neve nyilvánosságra került, és ennek lehetett-e szerepe abban, hogy a fegyverszakértő nem sokkal később öngyilkosságot követett el.

Ezzel kapcsolatban a jelentés megállapította, annak ellenére, hogy Blair elnökölt azon a találkozón, ahol Kelly nevének megszellőztetéséről döntöttek, befolyása mégsem megállapítható.

Blair fellélegezhet

Blair két csatát nyert két nap alatt: kedden már-már kétségbeesett kampánnyal sikerült elérnie, hogy átmenjen a törvényhozáson a Munkáspártot jelentősen megosztó felsőoktatási reform, amelyet végül szűkös többséggel, 316-311 arányban szavazott meg a brit parlament.

A Hutton-jelentés egy példánya

A Hutton-jelentéssel kapcsolatban pedig a kormányfő már korábban egyértelművé tette, hogy lemond, ha a jelentés megállapítja személyes és közvetlen felelősségét a David Kelly tragédiájához vezető események alakulásában.

A Kelly-ügy előzményei

A botrány akkor robbant ki, amikor Bagdad elfoglalása, a szövetségesek győzelme után a BBC egy riportot közölt arról, a kormány megtévesztette a közvéleményt és a parlamentet az iraki tömegpusztító fegyverek bevethetőségét eltúlzó jelentéssel.

A BBC anyaga egy, a jelentésen dolgozó fegyverszakértőre, David Kellyre hivatkozott, akit azonban csak akkor nevezett meg, amikor július közepén a védelmi minisztérium már kiszivárogtatta nevét.

Kelly lett tehát az ügy koronatanúja, ám nevének nyilvánosságra kerülése, valamint saját beismerő vallomása után nem sokkal eltűnt. Holttestére a házától nem messze fekvő erdőben találtak rá.

A Lord Hutton vezette vizsgálóbizottság szinte azonnal megkezdte munkáját, aminek során többek között Tony Blairt és a BBC Kellyvel anyagot készítő tudósítóját, Andrew Gilligant is meghallgatták.