A Vatikán elismerte, a pápa Parkinson-kóros volt

2005.04.03. 17:21
Először ismerte el hivatalosan a pápai állam, hogy Parkinson-kór is gyötörte az egyházfőt, akinek halotti bizonyítványát vasárnap adták közre.

Vérmérgezésben, illetve visszafordíthatatlan szív- és keringési elégtelenségben halt meg II. János Pál pápa szombaton késő este, jelentette be vasárnap a Vatikán a halotti bizonyítvány közreadásával.

Az okmányban szerepelnek az előző nap elhunyt 84 éves katolikus egyházfő betegségei, közöttük a Parkinson-kór. Utóbbinak a feltüntetésével először ismerte el hivatalosan a pápai állam, hogy a szentatya szenvedett ebben a betegségben.

Csütörtökön kezdődött haláltusája

A pápa orvosai csütörtökön döntöttek úgy, hogy táplálását legjobban egy, az orrán át levezetett gyomorszondával tudják megoldani. A szonda behelyezése után azonban a pápa húgyúti gyulladást kapott.

A gyulladás szeptikus sokkot okozott, az egyházfő keringése összeomlott, szíve leállt. Péntek reggelre az egyházfő visszanyerte eszméletét, de állapota továbbra is válságos maradt, mégsem akart visszatérni a Gemelli klinikára, ahol februárban többször is kezelték.