Szankciókat hozhatnak Szíria ellen

2003.04.14. 19:53
Tömegpusztító fegyverek birtoklásával vádolja Szíriát az Egyesült Államok. Colin Powell külügyminiszter gazdasági szankciók bevezetésével fenyegette meg Szíriát. Bush és Rumsfeld is bírál.
Vegyi fegyverekkel hajtott végre kísérleteket Szíria az elmúlt 12-15 hónapban - jelentette be Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. A CIA értesülései szerint Szíria az év első felében többször is vegyifegyver-gyártáshoz szükséges alapanyagok és eszközök beszerzésére tett kísérletet. A titkosszolgálat jelentése szerint az ország jelentős szarin készletekkel rendelkezik, de még mérgezőbb ideggázok gyártását tervezi.

Előző nap George Bush elnök egy sajtótájékoztatón elmondta, az Egyesült Államoknak tudomása van arról, Szíria tömegpusztító fegyvereket birtokol.

Gazdasági szankciók bevezetését veszi fontolóra az Egyesült Államok, jelentette ki Colin Powell külügyminiszter egy kuvaiti sejkkel folytatott washingtoni konzultáció után hétfőn.

Az amerikai külügyminiszter egyúttal felszólította az Irakkal szomszédos országot, hogy ne fogadja be a bukott rezsim menekülő vezetőit, és álljon el a tömegpusztító fegyverek tartásától valamint ne támogassa a terrorizmust. Vasárnap Donald Rumsfeld védelmi miniszter is élesen bírálta a szír kormányt.