Más újságírók is gyanúba keveredtek a Timesnál

2003.05.16. 17:44
További három riporter ellen indult belső vizsgálat a The New York Timesnál, miután hatalmas botrányt okozott, amikor egyik munkatársukról, Jayson Blairről kiderült, hogy több tucat riportja kitalált volt, értesült több Times-forrásból az amerikai MSNBC hírportál.
"A Blair-ügy miatt számos kérdés és figyelmeztetés jutott el hozzánk, amelyek alapján több riporterünket kerestük meg telefonon" - nyilatkozta a Times szóvivője csütörtök esti sajtótájékoztatóján. A beszélgetések nem indokolnak egyelőre semmilyen akciót, tette hozzá a szóvivő, de az érintett három riporterről nem árulhat el többet "a szerkesztőségi házirend miatt."

Bár egy újabb botrány végzetes csapást mérne Amerika egyik legmeghatározóbb lapjára, eddig senki nem tételezte fel, hogy az újság más riporterei is gyanúba kerülhetnek a Blairéhez hasonló vádakkal.

A vezetőség nem figyelt a kollégákra

A jelenlegi nyomozás a legújabb fordulója a Times vesszőfutásának. Vasárnap négy teljes oldalt szentelt Jayson Blairnek, ebből két oldal a helyreigazításoké volt. Szerda este pedig nagygyűlést tartottak, ahol a munkatársak a lap vezetésével találkozhattak. Miután kiderült, hogy a lap vezetése figyelmen kívül hagyta Blair közvetlen főnökének 2002 áprilisában tett figyelmeztetését, miszerint az alkalmazottat azonnal el kell tiltani az írástól, világossá vált az is, a Times vezetősége ritkán hallgatott a kollégákra és a külsős munkatársakra.

A Drudge Report on-line hírfórum a hét elején hírt adott arról, hogy belső vizsgálatot indítottak a lap egyik legismertebb riportere ellen, de estére már lekerült az anyag. Eközben arról keringenek pletykák, hogy a szerkesztőségek az országban mindenütt sorra szabadulnak meg a Timesos újságíróktól.