Az évtized legsúlyosabb magyar katonai incidense

2004.06.17. 13:55
A kilencvenes évek második felében, amióta magyar katonák külföldön is látnak el békefenntartó feladatot, minden évben előfordult kisebb-nagyobb, sokszor nem is feladatteljesítés közben szerzett sérülés. Az afganisztáni misszió óta azonban magyar katonák is célpontjaivá váltak merényleteknek, legutóbb egy robbanószerrel megrakott teherautóval követtek el támadást Irakban, az al-hillai tábor ellen.
Az utóbbi évtized legsúlyosabb katonai incidensének számít, az Irakban életét vesztő szerződéses magyar katona esete, akinek járműve mellett csütörtökön kora délelőtt robbanás történt, amikor a Magyar Honvédség zászlóalja ivóvizet szállított egy ukrán táborba.

1973. április 9. DÉL-VIETNAM
Szolgálatteljesítés közben lezuhant a Vietnami Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság helikoptere. A balesetben a Bizottság magyar tagozatának két tisztje, Dylski Aurél határőrszázados és Cziboly Csaba főhadnagy, valamint további hét - indonéz, kanadai, vietnami és amerikai - katona életét vesztette.

1995. október 13. CSECSENFÖLD
Groznij közelében közlekedési baleset következtében megsebesült Mészáros Sándor, a csecsenföldi EBESZ-misszió vezetője, amikor kocsija felborult, miközben megpróbált kikerülni egy vele szembejövő kamiont.

1996. március 9. ABHÁZIA
Aknára futott egy ENSZ-megfigyelő járőr gépkocsija. A robbanás következtében egy bangladesi alezredes életét vesztette, a járőr magyar őrnagy-parancsnoka és a grúz tolmács súlyosan megsebesült.

1996. március 28. HORVÁTORSZÁG
Az Okucani mellett táborozó magyar műszaki alakulat egyik 22 éves katonája a magyar IFOR-bázis gépjárműjavító műhelyében életveszélyes sérülést szenvedett, amikor a mögötte javított Kamaz teherautó ismeretlen okokból elindult, őt pedig a munkapadhoz nyomta.

1996. augusztus 11. CIPRUS
Tizenkét békefenntartó, köztük egy magyar is megsebesült az ütközőzónában lezajlott incidensben, amikor a katonák a görög és török polgári személyek összecsapását próbálták megakadályozni.

1997. október 23. CSECSENFÖLD
Dunajszky Gábort és Oláh Istvánt, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat két munkatársát csecsen fegyveresek túszul ejtették a szeretetszolgálat grozniji irodájában. Kilenc hónapon át túszként tartották fogva őket, végül 1998. július 25-én a csecsen nemzetbiztonsági szolgálat és a terroristaellenes központ egységei szabadították ki őket.

1998. február 18. KÖZEL-KELET
A Sínai-félszigeten egy közúti balesetben két magyar békefenntartó katona életét vesztette, egy harmadik könnyebb sérülést szenvedett. A Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójának (MFO) vizsgálata szerint a tragédia oka gyorshajtás volt.

2001. október 8. ABHÁZIA
Az abház főváros, Szuhumi közelében - feltételezhetően csecsen szakadárok vagy grúz partizánok - lelőttek egy járőröző Mi-8-as helikoptert. A balesetben életét vesztette Török László ezredes, az ENSZ grúziai megfigyelő missziójának parancsnokhelyettese.

2003. március 30. AFGANISZTÁN
Rakétatámadás érte Kabulban a magyar békefenntartók szálláshelyét. Személyi sérülés nem történt.

2003. december 6. IRAK
Támadás érte a magyar szállítóalakulat egyik humanitárius szállítmányát. A támadók gépkarabéllyal lőttek a konvoj tagjaira, akik viszonozták a tüzet. Senki nem sebesült meg közülük. A magyar katonák 2003. augusztusi Irakba érkezése óta ekkor már több incidens is történt, de eddig senki sem sérült meg.

2004. február 18. IRAK
Az iraki Hillában a többnemzetiségű hadosztály magyar katonáknak is helyet adó Camp Charlie támaszpontja ellen öngyilkos merényletet hajtottak végre: a merénylők két gépkocsival akartak betörni a tábor területére. A detonáció következtében a magyar szállítózászlóalj épületeinek ablakai kitörtek, és a szétrepülő ablakszilánkok több embert megsebesítettek. A robbanás következtében több lakóház is összeomlott. A támadásban tíz magyar katona sérült meg - közülük kettő súlyosan-, hat lengyel és egy amerikai katona is megsebesült, tizenegy iraki polgári személy pedig életét vesztette.