Blairre pályázott Bászájev

2004.09.05. 13:38
2002-ben merényletet tervezett a brit kormányfő ellen a beszlani iskolai túszejtés főszervezőjének tartott Samil Bászájev csecsen lázadóvezér, írja a Sunday Express. A titkosszolgálatok szerint minden olyan intézmény veszélyeztetett Nagy-Britaniában, amelynek orosz kapcsolatai vannak.
A brit kormányfő ellen tervezett merényletet két éve az észak-oszétiai iskolai túszejtés szervezőjének tartott csecsen gerillavezér, Samil Bászájev, aki továbbra sem mondott le nagy-britanniai merényletek végrehajtásáról, írta a Sunday Express.

Összefoglaló a beszlani túszdrámáról >>>

A vasárnapi brit tömeglapnak név nélkül idézett britbiztonsági illetékesek azt mondták, akkori értesülések szerint Bászájev 2002-ben, az uralkodó trónra lépésének 50. évfordulójára rendezett aranyjubileumi rendezvénysorozaton csapott volna le.

Összedogloztak

A nyilatkozó illetékesek szerint a 2002. júniusi ünnepségeken a merénylettervről beérkezett "hiteles" információk miatt rendkívüli mértékben megerősítették a biztonsági készültséget, sőt csaknem olyan döntés született, hogy Tony Blair nem vesz részt a nyilvános rendezvényeken, amelyeken 1 millió alattvaló ünnepelte az uralkodói jubileumot.

Az MI6, a brit külső hírszerzés 2002 elején vette hírét a Blair ellen készülő csecsen támadásnak, és ezután szoros együttműködés kezdődött az MI6 és az orosz biztonsági szolgálat között - áll a Sunday Expressben.

Számítani kell brit célpontok elleni csecsen támadásra

A lap által idézett brit illetékesek szerint továbbra is számítani kell brit célpontok elleni csecsen terrortámadásokra. A szakértők egyike azt mondta, minden olyan intézmény veszélyeztetett, amelynek orosz kapcsolatai vannak, és a biztonságiak máris a lehetséges célpontok között tartanak nyilván egy iskolát, amelyben különösen sok gazdag orosz taníttatja gyermekét.

Az illető hozzátette: az iraki háborúban a brit erők számos csecsen fegyverest találtak a Szaddám Huszen volt iraki elnök erői mellett harcoló külföldi fanatikusok között.