Bush különgépét támadták volna

2003.08.13. 06:48
Utasszállítógép, vagy akár az elnök különgépe lehetett a terroristák tervezet célpontja - írja a BBC egy brit fegyvercsempész amerikai elfogása kapcsán. Az indiai származású férfi orosz gyártmányú föld-levegő rakétával üzletelt. Ilyen típusú fegyverrel támadták az El-Al nairobi járatát tavaly nyáron.
Az elnök különgépe ellen tervezhettek támadást azok a terroristák, akik kedden próbáltak föld-levegő rakétát csempészni az Egyesült Államokba - jelentette a BBC. Az amerikai hatóságok Newark városában fogtak el egy indiai származású brit állampolgárt, aki a fegyvereket csempészte.

Hőcsapdával kivédhető

A BBC szerint az is elképzelhető, hogy utasszállító gép volt a tervezett akció célpontja. A lefoglalt SAM-7-es típusú, vállról indítható rakéta megegyezik azzal, amivel az izraeli El-Al légitársaság gépe ellen kíséreltek meg merényletet elkövetni tavaly nyáron Kenyában.

A terroristák akkor célt tévesztettek, több forrás szerint azért, mert az izraeli utasszállító hőcsapdával eltérítette a rakétát.

Tőrbe csalták

Az amerikai hatóságok régóta készülődhettek az elfogásra, a BBC és a CNN értesülései szerint a brit, illetve az orosz hírszerző ügynökök rendkívül aktív szerepet vállaltak az ügy felgöngyölítésében. A rakétát az orosz, illetve az amerikai hatóságok előzetes tudomásával csempészték be Oroszországból egy észak-amerikai kikötőbe.

A csempészés miatt letartóztatott brit állampolgár a BBC értesülései szerint ismert fegyverkereskedő, londoni lakásán házkutatást tartottak. A hírügynökség úgy tudja, további letartóztatások várhatóak.

A hírcsatorna információi szerint a SAM-7-es rakétákat viszonylag könnyű beszerezni az orosz fegyvergyártócégek "korrupt középvezetőitől". A fegyver ára 85 ezer dollár.

Az FBI egyelőre nem kívánt részleteket nyilvánosságra hozni az elfogással kapcsolatban.