Elárult a Fehér Ház egy titkosügynöknőt?

2003.09.30. 08:04
A Fehér Ház tagadta, hogy elárulta volna a sajtónak egy titkosügynöknő kilétét, mégpedig bosszúból, amiért annak volt diplomata férje kétségbe vonta a George Bush kormánya által Irak ellen felhozott vádakat.
- A sajtóban megjelenteken túl nincs semmi olyan információnk, ami a Fehér Ház érintettségére utalna - mondta hétfőn Scott McClellan fehér házi szóvivő. A The Washington Post vasárnap és hétfőn azt állította, hogy a kiszivárogtatás (meg nem nevezett) fehér házi tisztségviselőktől ered. Egy titkosügynök nevének feltárása az Egyesült Államokban bűncselekménynek számít, és többéves börtön jár érte.

A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) már előzetes vizsgálatot indított az ügyben - jelezte az igazságügyi minisztérium egy tisztségviselője.

Az ellenzéki Demokrata Párt több vezető politikusa különleges ügyész kinevezését szorgalmazta, hogy a vizsgálat teljesen független, bármiféle kormánybefolyástól mentes legyen.

A történet meglehetősen bonyolult, és némileg emlékeztet a Kelly-ügyre, amely jelenleg kínos nehézségeket okoz Tony Blair brit miniszterelnök kormányának - mutatott rá az AFP.

A Bush-adminisztráció 2002 elején megbízta Joseph Wilson volt nagykövetet azoknak az értesüléseknek a kivizsgálásával, amelyek szerint a Szaddám Huszein vezette iraki rendszer az afrikai Nigerből próbált dúsított uránt beszerezni.

Nigeri vizsgálódása után Wilson arra a következtetésre jutott, hogy ezek a vádak megalapozatlanok. Bush elnök mégis felhasználta őket az unió helyzetéről szóló januári beszédében az Irak elleni katonai beavatkozás szükségességének alátámasztására.

Wilson erre átadta a sajtónak küldetésének eredményeit, amelyek ellentmondtak az elnök állításainak. A volt nagykövet szerint a Fehér Ház erre bosszúból leleplezte, hogy a felesége a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) dolgozik.

A kiszivárogtatás nyomán Robert Novak, a The Washington Post vezércikkírója július 14-én megjegyezte: "Joseph Wilson sohasem dolgozott ugyan a CIA-nak, de a felesége, Valerie Plame az ügynökség munkatársa mint a tömegpusztító fegyverek szakértője".

A The Washington Post szerint Wilson arra gyanakszik, hogy maga Karl Rove elnöki tanácsadó volt a kiszivárogtató. Ezt McClellan nevetségesnek minősítette.

Az ügy rosszkor jön Bushnak, aki épp most igyekszik további 87 milliárd dollárt szerezni a kongresszustól katonai műveletekre és újjáépítésre Irakban és Afganisztánban.