Az al-Kaida robbantott Dzsakartában

2003.08.11. 15:41
Nyilatkozatban vállalta magára a felelősséget a múlt heti dzsakartai robbantásért az al-Kaida. A Mariott szállónál elkövetett, tizennyolc halálos áldozatot követelő robbantásért az indonéz hatóságok eredetileg is az al-Kaidát tették felelőssé.
Másik nyilvánosság

A CNN értesülései szerint az al-Kaida szimpatizáns szervezetekhez - köztük az Indonéziában aktív Dzsemáa Iszlámíja terrorcsoporthoz - és arab hírtelevíziókhoz juttatta el beismerő nyilatkozatát.

A Marriott ellen elkövetett támadás azoknak az akcióknak a része, amelyeket Ajman az-Zavahiri helyezett kilátásba - hangzik az állásfoglalás, utalva az al-Kaida második emberének közelmúltbeli fenyegetésére. Az al-Kaida szerint a dzsakartai merénylet végzetes csapás Amerikára és indonéziai szövetségeseire.

Fogolyszabadítók

A szervezet egyben megismételte korábbi követeléseit, utalva egyebek közt az ellene irányuló hadviselés beszüntetésre, a Guantánamón fogva tartott al-Kaida-tagok, illetve szimpatizánsok szabadon bocsátására, továbbá arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei vonuljanak ki a muzulmán országokból.

A terrorszervezet további támadásokkal fenyegetett.