Megfenyegették Londont Rushdie lovaggá ütése miatt

2007.07.10. 19:34
Megtorlással fenyegette meg Nagy-Britanniát az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat 2. számú vezetője kedden közzétett új hangfelvételén Salman Rushdie-nak, a Sátáni versek indiai származású brit írójának lovaggá ütése miatt.

Az amerikai székhelyű SITE hírszerzőcsoport szerint Ajman az-Zavahri 20 perces beszédét "a gonosz Nagy-Britanniának és indiai rabszolgáinak" címezte. A hangfelvételt az al-Kaida multimédiás szárnya, az asz-Szaháb készítette, hogy azután szétosszák szélsőséges iszlám honlapok között.

A felvétel hitelességét független forrásból nem lehetett megerősíteni. Oszama bin Laden al-Kaida-vezér helyettese a hangfelvételen élesen kikelt az ellen, hogy Nagy-Britanniában a múlt hónapban lovaggá ütötték Rushdie-t. Szerinte London kihívta maga ellen az iszlám világot azzal, hogy kitüntette a - számos muzulmán szerint hitüket gyalázó regény - szerzőjét. "E sértés megtorlásaként nagyon pontos válaszlépés előkészületei vannak folyamatban" - fenyegetőzött Zavahri.

Megismételhetik az "üzenetet"

Az al-Kaida alvezére külön felhívta Gordon Brown brit kormányfő figyelmét arra, hogy London Közel-Kelet-politikája tragédiát és vereséget hozott a britek fejére, nem csupán Afganisztánban és Irakban, hanem London központjában is. Az utalás minden bizonnyal a két évvel ezelőtti londoni metró- és buszrobbantásokra vonatkozott. Zavahri figyelmeztette Brownt: ha nem értette volna meg az üzenetet, készek azt megismételni számára.

II. Erzsébet brit uralkodó júniusban adományozott lovagi címet Salman Rushdie-nak, ami több muzulmán ország, illetve iszlám radikális csoportok tiltakozását váltotta ki.