Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hajsza Londonban a terroristák után

2007.06.30. 11:14
Fokozott készültségben van a londoni rendőrség, miután pénteken két, bombával megrakott Mercedest is találtak a brit főváros zsúfolt belvárosi részein. A rendőrség jelenleg a térfigyelő kamerák felvételeit vizsgálja, nyomokat keresnek a két autóban.

Újabb tanácskozást kezdett szombat délelőtt a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó csoportja, a Cobra azután, hogy pokolgépet találtak egy második gyanús gépkocsiban is péntek este Londonban.

A rendőrség nagy erőkkel keresi azokat, akik elhelyezték a pokolgépekkel megrakott két autót London központjában: a Scotland Yardot a legmagasabb készültségbe helyezték, növelték a járőrök számát az utcákon, miközben detektívek nyomoznak a tettesek után. Vizsgálják a térfigyelő kamerák felvételeit, és nyomokat keresnek a két lefoglalt autóban is.


A péntek reggel megtalált Mercedes

A hétvégén több nagy tömegeket megmozgató rendezvény is lesz Londonban, írja a BBC. Szombaton, a belvárosban melegbüszkeség-felvonulás lesz, a Wembley stadionban Diana emlékkonecrtet tartanak, és javában tart a wimbledoni tenisztorna is. A hétvégi rendezvények biztosítását megszigorította a rendőrség.

Két autóbomba

Londonban pénteken két autóba rejtett pokolgépet hatástalanítottak a brit rendőrök. Az első gyanús Mercedest a Picadilly Circus egyik szórakozóhelye előtt fedezték fel péntek reggel, a másodikat délután, pár sarokkal odébb találták meg. A bombákat nagy mennyiségű benzint tartalmazó kannákból, gázpalackokból és szegekből állították össze a terroristák. A rendőrség egyelőre nem árulta el, kiket vagy milyen szervezetet gyanúsít. A pokolgépek elkészítési módja - szakértők szerint - az al-Kaida terrorszervezetre utal.

A rendőrség által meg nem erősített hírek szerint a nyomozóknak máris van egy gyanúsítottjuk. A Scotland Yard nem kívánta kommentálni az amerikai ABC tévétársaságnak azt a jelentését sem, ami szerint a rendőrségnek jó minőségű térfigyelő kamerás felvétele lenne az egyik pokolgépes autó sofőrjéről. A Sky News hírtévé értesülése szerint egy rendőr az egyik pokolgéppel megrakott autóban talált egy mobiltelefont, amivel esetleg távolról lehetett volna felrobbantani a járműben lévő robbanószerkezetet.

"Londont találat éri majd"

A brit kormány egyik név nélkül nyilatkozó tisztviselője elmondta, hogy nem volt előzetes értesülésük arról, hogy az al-Kaida terrorszervezet támadást tervezett volna Londonban. A The Times napilap azonban arról számolt be szombati számában, hogy a rendőrség két héttel ezelőtt olyan, a nemzeti terrorelhárító biztonsági hivatal által készített dokumentumokat osztogatott különböző éjszakai bárokban, amelyek autóba rejtett pokolgépes merénylet veszélyére figyelmeztettek.


Felderítők tanulmányoznak egy iszlámista internetes honlapot, amelyen órákkal az autók megtalálása előtt azt sugallták, hogy Salman Rushdie indiai származású brit író lovaggá ütése miatt támadás lesz Nagy-Britanniában. A szélsőséges iszlámista honlapokat pásztázó amerikai székhelyű SITE hírszerző csoport azt közölte, hogy egy fórumon a következő szövegre bukkant: "Vágyik-e London az al-Kaida robbantásaira?" A szöveg úgy folytatódott, hogy "Allah útján közlöm a jó hírt, Londont találat éri majd". Egyelőre vizsgálják, hogy a szöveg kapcsolatba hozható-e a pénteken megtalált pokolgépekkel.

A londoni események hatására New York-ban fokozott készültséget rendelt el Michael Bloomberg polgármester.