Számüznék Arafatot

2003.09.12. 09:55
Elvi döntést hozott az izraeli kormány Arafat száműzetéséről. A palesztin vezér máris az illegalitásban használt álnevén referál magáról, híveit maradásáról biztosította. Az Egyesült Államok szerint az izraeli döntés túlzottan is reflektorfénybe állítja az amúgy perifériára szorított, terroristák támogatásával vádolt palesztin elnököt.
Arafat száműzéséről döntött csütörtök éjszakai ülésén az izraeli kormány - jelentette a BBC. A régóta szalonképtelennek tekintett palesztin vezetőt a keddi, tizenöt izraeli életét követelő pokolgépes merényletekre válaszolva üldöznék el az országból.

Újra a figyelem középpontjában

A kabinet döntését még Izrael szövetségesei, így az Egyesült Államok sem támogatja. Bár Arafatot Bush kormánya sem tekinti tárgyalópartnernek, az amerikai külügyminisztérium úgy véli, száműzetése túlságosan is reflektorfénybe állítaná a perifériára szorított, ám a valós hatalmat továbbra is birtokló palesztin elnököt - írja a BBC.

Megtörten is erős

Arafat erejét jelzi, hogy ugyan négy hónappal ezelőtt kénytelen volt beleegyezni az övétől eltérő nézeteket valló, a békéért engedményekre is hajlandó Mahmud Abbasz kinevezésébe, végül sikerült lemondásra kényszerítenie. Abbasz megunva az állandó hatalmi harcot és Arafat jogkörein túlnyúló beavatkozásait a hétvégén bejelentette lemondását. Utódja Arafat közeli munkatársa, Ahmed Korei Fatah-vezér parlamenti elnök lehet.

Arafat száműzetése bár hirtelen, de nem váratlan döntés. Az izraeli kormányban mindig is többen követelték a terrorizmus - legalábbis hallgatólagos - támogatásával vádolt vezető eltávolítását. Csütörtöki vezércikkében a Jerusalem Post egyenesen Arafat likvidálását követelte.

Terrorhullámtól tartanak

Sharon miniszterelnök eddig ellenállt a terveknek, a keddi merényletek azonban meggyőzték a lépés szükségességéről. Arafat számüzetését egyedül Avraham Poraz ellenezte.

A belügyminiszter aggályai érthetőek, a döntést a terrorszervezetek várhatóan merényletekkel torolják meg. Erre utal az a tömegtüntetés is, ami a hírre spontán szerveződött Arafat ramallahi főhadiszállásánál. A szituációt láthatóan élvező Arafat le is vonult üdvözölni az őt éltetőket. "Bátor emberek vagytok, szeretteim, Abu Amar veletek marad" - mondta a tömegnek, önmagára az illegalitásban használt álnevén utalva.