Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Benyújtotta lemondását Abbasz

2003.09.06. 11:55
A hónapok óta tartó hatalmi harc lezárásaként benyújtotta lemondását Mahmud Abbasz palesztin miniszterelnök. A mérsékelt politikus távozása a békefolyamatnak is véget vethet - Arafat elnököt sem Izrael, sem az Egyesült Államok nem tekinti tárgyalópartnernek.
Megelégelte a Jasszer Arafattal folytatott hatalmi harcot és benyújtotta lemondását Mahmud Abbasz. Döntése gyakorlatilag végveszélybe sodorta az elmúlt hetek palesztin terrortámadásai miatt amúgy is akadozó izraeli békefolyamatot.

Arafat még nem döntött

Egyelőre nem tudni, hogy az izraeliek és az amerikaiak által is szalonképtelennek, a békefolyamat fő akadályának tartott Arafat elfogadja-e legjelentősebb politikai ellenfele lemondását. A palesztin hatóság elnöke nem kíván addig döntést hozni, amig személyesen nem beszélt Abbasszal - mondta el az AP-nek Hanan Asravi palesztin törvényhozó, aki nem sokkal Abbasz lemondó nyilatkozatának kézhezvétele után beszélt az elnökkel.

"Nem szabad, hogy ez az ügy személyes hatalmi harccá váljon, sokkal inkább a palesztin kormányzat jövőjéről kell szólnia" - mondta Asravi.

Fúrta, ahol csak tudta

Arafat már Abbasz kinevezésekor is vonakodott lemondani végrehajtó hatalma nagy részéről, azóta folyamatosan nehezítette a miniszterelnök dolgát. A lemondását benyújtó miniszterelnök ellen bizalmatlansági indítványt is benyújtottak a parlamentben, melyről a napokban döntött volna.

Időt nyert

Abbasz távozása, ha Arafat elfogadja miniszterelnöke lemondását, palesztin tárgyalópartner nélkül hagyja az izraelieket és az amerikaiakat. A terrorizmus közvetett támogatásával vádolt Arafatot sem Izrael, sem a Bush-kormányzat nem tekinti tárgyalópartnernek.

Ezt jelzi, hogy Izrael még a palesztin vezető száműzését is fontolóra vette. Abbasz távozása azonban időt adhat a palesztin elnöknek - írja az AP.