16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

A Hamász betett a békefolyamatnak

2003.06.06. 14:46
Veszélybe került az izraeli-palesztin-amerikai hármas csúcs után még reményteli közel-keleti békefolyamat. Izrael a tárgyalások alapfeltételének a terror beszüntetését tartja, Abasz palesztin miniszterelnök azonban kudarcot vallott e téren, a Hamász ugyanis nem hajlandó felfüggeszteni "harcát".
Megszakítja Mahmúd Abasz palesztin miniszterelnökkel a tárgyalásokat a Hamász, jelente az AP. A terrorszervezet korábban ugyan ígéretet tett a robbantások ideiglenes felfüggesztésére, pénteken azonban teljes egészében elutasította Arafat utódjának felvetését az erőszak beszüntetésére.

Véget értek a tűzszüneti tárgyalások, jelentette be pénteken Abdelaziz Rantiszi, a Hamász egyik keményvonalas vezetője. "Sohasem tesszük le a fegyvert, amíg fel nem szabadítottuk Palesztina földjének utolsó centiméterét is" - jelentette ki közvetlenül Ariel Saron, George Bush és Abász jordániai csúcstalálkozója után.

Rantiszi szerint a lehetőséget Abasz puskázta el, hiszen Saronnak tett ígéreteivel "olyasvalamibe egyezett bele, amit a palesztinok elutasítanak" - írja az AP.

A terrorista akciók szüneteltetése kulcsmomentuma az izraeli-palesztin békefolyamatnak. Az izraeliek bármilyen kedvezmény előfeltételének a támadások beszüntetését szabja. Abasz kinevezése óta háttértárgyalásokat folytatott a terroristákkal - ezek kudarca most a békefolyamat egészét veszélyezteti.  • Hírek
  • Hírek