Terrorista kézen az orosz atomarzenál?

2005.02.21. 18:27
Az oroszországi korrupció miatt könnyen a terroristák kezére kerülhetett a volt szovjet atomarzenál egy része. Az amerikai szenátus külügyi bizottságának alelnöke szerint az orosz hasadóanyag-készlet felének veszett nyoma. Az amerikaiak részben ellenőrzésük alá vonnák az orosz atomlétesítményeket és nukleáris raktárakat.

A terroristák kezére kerülhetett az orosz atomarzenál fele, jelentette be sajtótájékoztatóján Jay Rockefeller, az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának demokrata alelnöke. Mint mondta, az orosz hatóságok a hasadóanyag-készlet és az atomfegyver-alkatrészek felével nem tudnak elszámolni.

Bevásárlóközpont terroristáknak

Rockefeller a helyzetet a burjánzó korrupcióval magyarázta. "Az a helyzet, hogy a telephelyek őrzéséért felelős emberek közül is sokan megvesztegethetőek. A terroristák jöhetnek és bevásárolhatnak", nyilatkozta a Fox News tévécsatornának.

"Vlagyimir Putyin elnöknek aggódnia kellene emiatt", jegyezte meg Rockefeller. Úgy vélte, ennek alapján el lehetne vitatkozni azon, vajon Oroszország vagy Észak-Korea jelenti-e a nagyobb veszélyt a nukleáris fegyverek elterjedésében.

Rátennék a kezüket

Rockefeller Peter Goss, a CIA új igazgatójának beszámolója után tartott drámai hangvételű sajtótájékoztatót. Goss múlt heti meghallgatásán attól tartott, hogy az al-Kaida hamarosan tömegpusztító fegyverekkel mérhet csapást amerikai célpontok ellen.

A kérdés George W. Bush és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki, pozsonyi csúcstalálkozóján is szóba kerülhet. Az előzetes várakozások szerint Bush az orosz atomarzenál részleges amerikai felügyeletére tesz majd javaslatot.