Pánikszerűen menekülnek a turisták Baliról

2002.10.14. 10:54
Egyelőre nincs gyanúsítottja az indonéz hatóságoknak a kétszáz halálos áldozatot követelő bali robbantásokkal kapcsolatban. A külföldi megfigyelők az al-Kaidával is kapcsolatban álló Dzsemáa Iszlámiját teszik felelőssé, Indonézia azonban tagadja, hogy menedéket nyújtana a terroristáknak. Az ausztrál kormány csatlakozna a nyomozáshoz, az amerikaiak terrorellenes törvényeket követelnek Megawati elnökasszony kormányától.
Pánikszerűen menekülnek a Balin tartózkodó turisták a szombati, közel kétszáz halálos áldozatot követelő kettős bombamerénylet után. A merényletért egyelőre egy szervezet sem vállalta a felelősséget, a megfigyelők szerint a robbantásokat a Dzsemáa Iszlámija, az al-Kaidával is kapcsolatba hozott fanatikus iszlámista szervezet követhette el.

"Jelen pillanatban folyik a tanúk meghallgatása, de egyelőre nincs gyanúsítottunk" - nyilatkozta az AP-nek Muhamad Anwar, a kutai rendőrség parancsnoka hétfőn. Mivel a merényletek legtöbb áldozata ausztrál, John Howard kormányfő külügy- és igazságügyi miniszterét is Indonéziába küldi, hogy megtárgyalják az ausztrál részvételt a robbantás elkövetői utáni nyomozásban.

Gazdasági hatások
A bali terrortámadások után erőteljesen zuhantak az árfolyamok a dzsakartai tőzsdén. A hétfői nyitás után a tőzsdeindex nyolc százalékot zuhant, az indonéz rúpia három százalékot gyengült a dollárral szemben.
Iszlámista támogatás

"A világnak egységesen kell fellépni a terrorizmus globális ármánya ellen" - mondta a bali merénylet kapcsán George W. Bush. A támadás, melyben legalább két amerikai is életét vesztette, Bush szerint "gyáva cselekedet, melynek célja a félelemkeltés volt" - írja az AP. Az amerikaiak és Indonézia szomszédjai a tavaly szeptember 11-i, az Egyesült Államokat ért terrortámadások óta sürgetik, hogy a világ legnépesebb muzulmán országa is alkosson antiterrorista törvényeket.

Ezeknek a hiányában ugyanis az indonéz rendvédelmi hatóságok nem tartóztathatnak le senkit csupán gyanú alapján, kizárólag akkor, ha egyértelmű bizonyítékaik vannak a terrorakció elkövetésére. Törvényi felhatalmazás híján a terrorizmus elleni harcban a fegyveres erők nem segíthetik az amúgy is túlterhelt rendőrség munkáját.

A törvény hiányának oka lehet, hogy Megawati elnökaszony a törvényhozásban élvezi az iszlámisták támogatását. Bár a környező országokban a Dzsemáa Iszlámija számos tagját tartóztatták le, illetve több helyről is az indonéz szigetekre menekültek az üldözött terroristák, Indonézia azonban tagadja, hogy menedéket nyújtana a terroristáknak.

Menekülthullám

Denpasarban, Bali fővárosában közben rémült turisták ezrei várakoznak a reptéren és környékén. Valamennyien hazautazásukat intézik, tekintet nélkül arra, mikor érkeztek a szigetre és még meddig tartana nyaralásuk. Sok turista inkább a tengerparton töltötte az éjszakát, mintsem hogy a sűrűn beépített városrészekben maradjanak. Az ausztrál légierő több repülővel elkezdte a sérültek evakuálását.

Bali különösen népszerű az ausztrálok körében, a terrortámadások idején mintegy húszezren tartózkodtak a szigeten. A hírek szerint az áldozatok nagy része ausztrál. A merényletek után Howard miniszterelnök ígéretet tett nemzetbiztonsági politikája felülvizsgálatára, a tragédia azonban nem befolyásolja támogatásukat az Egyesült Államok terrorellenes harcához.