A BBC fegyverével támadnak a szcientológusok

2007.05.15. 13:27
Jogi eszközöket vetnének be a szcientológusok a BBC ellen, mivel kifogásolják a csatorna riportere, John Sweeney viselkedését egy, az egyházzal foglalkozó riportfilmben. Szerintük lejáratókampányt indított ellenük a BBC-n, míg a csatorna csak annak akart utánamenni, változott-e valami az egyházban. 20 évvel ezelőtt a brit bíróság ítéletében úgy fogalmazott, hogy a szcientológia egyház korrupt, veszélyes és vészjósló.

A szcientológia egyház hétfőn este újabb támadást indított John Sweeney, a BBC Panorama című oknyomozó műsorának riportere ellen, miután a csatorna bemutatta az egyházról készített összeállítását, írja a Guardian. A film témája az egyház körül kialakult és már sok vitát kavart hiedelmek, és sajátosnak tartott toborzó tevékenységük volt. Mike Rinder, a nemzetközi szcientológia egyház egyik igazgatója kijelentette, mérlegelik, hogy jogi útra terelik az ügyet, és hivatalos panasszal élnek a brit médiaszabályozó hatóságnál, az Ofcomnál.

Az egyház újabb megtorló lépésekre készül, 24 oldalas magazint adnak ki, melyben éles kritikát fogalmaznak a BBC-ről általánosságban, a Panorama című műsorról pedig részletesen. Azt tervezik, hogy a lapot a 100 ezer példányban kiadott DVD-vel együtt terjesztik politikusoknak, egyházi vezetőknek, amin látható John Sweeney kirohanása, és a reakciók a szcientológusok szerint ellenük irányuló állításokra. Korábban a YouTube videomegosztó oldalra tették fel, ahogy a riporter üvöltözik az egyház szóvivőjével, Tommy Davisszel.

Portrénak szánták

A BBC kedd reggeli műsorában vendégeskedő Sandy Smith, a Panorama szerkesztője elmondta ismét, hogy nagyon csalódott Sweeney kirohanása miatt. Hozzátette, a filmet portrénak szánták egy rendkívüli egyházról, amelyik nem fogad el semmiféle kritikát.

„Feltettük a kérdést, hogy a szcientológia egyház változott-e” – írja blogjában Smith. A brit bíróság 20 éve született ítélete szerint korrupt, veszélyes és vészjósló, az egyház ugyanakkor azt mondja, ez már mind a múlté, ők csak új székházat nyitottak Londonban, olvasható a blogon. A székház értéke egyébként 20 millió angol font (7 és negyed milliárd forint).

Az oknyomozás részeként Sweeney ellátogatott a Halálipar című kiállításra Los Angelesben, a szcientológusok szerint ugyanis a pszichiátria tudományát teljesen meg kéne semmisíteni, mert minden része az ördögtől való. „A szcientológusok kiirtanák az összes pszichiátert, mert ők tehetők felelőssé a náci Németország felemelkedéséért” – olvasható Sweeney BBC-n publikált cikkében. A riporter szerint a történelem ilyen bemutatása átértékeli a holokauszt horrorját.

Szellemi kontroll

„Irónikus, vagy nem, a múzeumnak a szellemi kontroll című részében veszítettem el a fejemet” – fogalmaz Sweeney. „Úgy éreztem Tommy Davis vezető szcientológus, akivel egy hete dolgoztam már együtt, becsalt a kelepcébe. Elkezdett kiabálni, én meg vissza, csak hangosabban” – fejti ki. Az üvöltözés előtt az utolsó csepp az volt, hogy a riporter kimondta a szekta szót, melynek említését a szcientológusok egyházukkal kapcsolatban mereven elutasítják.

Nem volt nyugta

Sweeney hozzáállását befolyásolta az is, hogy a forgatás kezdete után arra lett figyelmes, hogy kémkednek a stáb után, idegenek követik őket Los Angeles és London utcáin, összesen 13, a környezetükben előforduló, rendszeresen visszatérő embert számoltak össze. Még a riporter pont ebben az időszakban rendezett esküvőjén is megjelentek az ismeretlenek.

„Hogyan nyomozzunk a szcienetológusokról úgy, hogy közben ők nem nyomoznak utánunk?” – teszi fel a kérdést a BBC a Panorama hétfői műsorában. Render egyébként tagadta, hogy bárkit is követtek volna, írja a Guardian.

Travolta a BBC-nek panaszkodott

A kiabálásból John Travoltának is jutott. „Ennek az agymosó szektának a tagja?” – kérdezte Sweeney szintén a közelmúltban a színésztől. Travolta sem nyugodott bele a stílusba és az elhangzott szavakba, levélben fordult a BBC vezetőségéhez. „A BBC egyik munkatársa üvöltve inzultált, és vádakkal illette vallásomat. Újságíróként nem kéne teret biztosítani személyes előítéleteinek, korlátolt látásmódjának és gyűlöletének” – fogalmaz a levélben.

A szcientológusok azt mondják, vallásuk ugyanolyan, mint bármely más vallás. „Nincs mit takargatnunk” – fogalmaz Tommy Davis. Sweeney ugyanakkor úgy látja, kommunikációjuk arról szól, hogy cáfolják a bíróság által megfogalmazott vádakat, hogy bebizonyítsák a nagyvilágnak, nem korruptak és nem veszélyesek.

A YouTube-on a szcientológusok által nyilvánosságra hozott film, melyen az artikulátlan üvöltés tekinthető meg, része a Panorama riportfilmjének is. „Azért mutattuk be, mert a YouTube-on úgyis megnézhető, és a BBC-t kritikák érték miatta, mi pedig nem akarjuk elrejteni. Amúgy is benne lett volna a filmben” – írja blogjában Sandy Smith.

„Elvesztettem az irányítást a hangom felett, de nem az elmém felett” – kommentálta kirohanását a riportfilmben Sweeney.