Polóniumnyomok Berezovszkij irodájában

2006.11.28. 10:31
Radioaktív nyomokat találtak a polóniummal megmérgezett orosz kém, Alekszandr Litvinyenko egyik megbízójának londoni irodájában. A multimilliárdos Borisz Berezovszkij, Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb ellenfele nem kívánta kommentálni a felfedezést. A Scotland Yard nem gyilkosság, hanem rejtélyes haláleset ügyében nyomoz.

Polónium-nyomokat találtak a londoni rendőrök Borisz Berezovszkij emigráns orosz oligarcha londoni irodájában. A Guardian jelentése szerint a legelőkelőbb londoni kerületben, Mayfairben levő irodában két rendőr vizsgálódott, a Down Street 7 környékét lezárták.

Nem tudott a rendőrökről

Berezovszkij munkakapcsolatban állt az ex-KGB-s Alekszabdr Litvinyenkóval, akit november 1-én szállítottak kórházba polóniummérgezés miatti sugárbetegséggel. Litvinyenko a múlt csütörtökön belehalt a mérgezésbe, haláláról számtalan teória született.

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a kémmel az orosz titkosszolgálat végzett, de felmerült az is, hogy Litvinyenkót munkaadói, az emigráns oligarchák tették el láb alól. Nem csoda, hogy Berezovszkij a Guardian megkeresésére nem volt hajlandó kommentálni a történteket. "Semmit sem tudok arról, hogy rendőrök lennének az irodámban" - nyilatkozta.

Négy helyszín

Londonban eddig négy helyszínen találtak polóniumnyomokat. Egy japán szusibárban a Piccadilly téren, a Millenium Hotelben a szusibárhoz közeli Grosvenor téren, Berezovszkij irodájában és egy biztonsági cégnél, aminek szintén a környéken, a Grosvenor Streeten van az irodája. Litvinyenko megbetegedése napján egy barátjával és egy ismeretlen orosz férfival - a rejtélyes Vlagyimirral, aki Litvinyenko szerint ragaszkodott a közös teázáshoz - találkozott a szusibárban és a szállodában.

A biztonsági cég állítása szerint a meggyilkolt ügynök "egy teljesen más ügyben" járt irodájukban, nem sokkal kórházba szállítása előtt. Hogy Litvinyenko mikor és miért járt Berezovszkijnál, aki az egyik megbízója volt, még nem tudni.

Ahogy egyelőre azt sem, mikor került pontosan a polónium Litvinyenko szervezetébe. A kém halálos ágyán írt levelében egyértelműen Vlagyimirt jelölte meg gyilkosaként. Ugyanakkor a mérgezés pontos idejét nehéz megállapítani, a polónium sugárzása kevés támpontot ad a rendőröknek. Egyelőre csak annyit sikerült kideríteni, hogy a gyilkos anyag nem Nagy-Britannia 130, polóniummal foglalkozó cégétől nem loptak polóniumot az elmúlt időben. Kérdés, hogy hogyan sikerült becsempészni az országba a sugárzó anyagot.

Óvatosak

A brit rendőrség - bár a hétvégén már az északír ügyekért felelős miniszter, Peter Hain is Putyint vádolta a gyilkossággal, egyelőre még csak "rejtélyes halálesetként" kezeli az ügyet. "Még nem tart a nyomozás ott, hogy egyértelműen kijelenthessük, idegenkezűség áll a haláleset mögött" - jelentette ki a parlamentben John Reid belügyminiszter.

Litvinyenko halála különösen kényes időpontban történt, hiszen Tony Blair a héten találkozik Vlagyimir Putyinnal a rigai NATO-csúcson. A brit kormányfő bírálni készül Putyint az emberi jogok oroszországi helyzete miatt, de Litvinyenko halála ügyében óvatosságra intették.