Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Polóniumpánik Londonban

2006.11.27. 17:43
Londonban ötszázan hívták fel azt a telefonszámot, ahol bejelentkezhetnek a polóniummal szennyezett áldozatok. A vizsgálatok eddig "ötnél kevesebb" személyt találtak "gyanúsnak", őket további kivizsgálásra küldték.

A brit belügyminiszter hétfõi nyilatkozata szerint "több" londoni helyszínen kimutatták a polónium 210-es szintetikus sugárzó izotópot, amellyel Alekszandr Litvinyenko Londonba dezertált egykori orosz kémet meggyilkolták.

John Reid a londoni alsóházban tett hétfõ délutáni nyilatkozatában - amely a brit kormány elsõ hivatalos megnyilatkozása volt az ügyben Litvinyenko múlt heti halála után - azt mondta: a Scotland Yard a polóniumot "egyebek mellett" londoni Piccadilly közkedvelt, Itsu nevû szusi-éttermében, Litvinyenko észak-londoni lakásában és a Millennium szálloda bárjában találták meg.

Reid elmondta azt is, hogy eddig ötszázan hívták fel a brit kormány által megadott telefonszámot; a jelentkezõk közül "ötnél kevesebb" személyt utaltak kivizsgálásra polónium-szennyezettség gyanújával.