Sára, Márió
2 °C
6 °C

Meghalt a megmérgezett orosz kém

2006.11.24. 09:46
Néhány héttel megmérgezése után meghalt a KGB exkéme, Alekszandr Litvinyenko. A Times című brit lap néhány órával a halála előtt készített vele interjút, melyben megjegyezte, hogy a mérgezés azt bizonyítja, hogy jó irányba haladt. Litvinyenko közvetlenül halála előtt lediktált egy nyilatkozatot, amit a család délben olvas fel.

Néhány héttel feltételezett megmérgezése után csütörtök este a londoni egyetemi kórházban meghalt Alekszandr Litvinyenko, az orosz titkosszolgálat volt ügynöke. A halálhírt a kórház szóvivője közölte a BBC brit közszolgálati adóban. Nagyon beteg volt, amikor behozták, az orvosok mindent megtettek, ami tőlük tellett, hogy megmentsék, mondta Litvinyenkóról.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 43 éves volt alezredesén - Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik bírálóján - három hete kezdtek mérgezés tünetei mutatkozni azután, hogy egy londoni szállodában találkozott két orosszal.

A férfi, aki 2000-ben szökött Nagy-Britanniába feleségével és fiával, miután odahaza megvádolta az FSZB-t, hogy a szintén Londonba menekült Borisz Berezovszkij mágnás életére tör, a Putyin elnökkel szemben szintén kritikus, október 7-én gyilkosság áldozatául esett Anna Politkovszkaja orosz újságírónő halála ügyében kutakodott.

Az utolsó interjú

A brit The Times című lap néhány órával a halála előtt készített interjút Litvinyenkoval. „Túl akarom élni, csak hogy megmutassam nekik” – mondta az exkém, ugyanakkor azt sugallta, nem biztos, hogy le tudja győzni betegségét. „A szemetek elkaptak engem, nem fognak elkapni mindenkit” – suttogta betegágyán.

„Szása egy jóképű, erős és bátor ember volt, most viszont úgy néz ki, mint a náci koncentrációs táborok egyik túlélője” – fogalmazott Litvinyenko közeli barátja, Andrej Nyekraszov, aki naponta meglátogatta őt a kórházban. Elmondta, hogy legutóbb kedden tudtak érdemben kommunikálni, de az exkém az utolsó pillanatig dacos maradt. "A mérgezés bizonyítja, hogy jó irányba haladtam a Putyin és az orosz titkosszolgálat elleni kampányában" - jegyezte meg Litvinyenko cinikusan.

Nyekraszov a halál utáni percekben csak annyit mondott: „Keresztülmentem néhány dolgon Csecsenföldön és Oroszországban, de ez a legszörnyűbb haláleset, amivel életemben találkoztam, egy szadista és lassú gyilkosság.”

Nem tudják a halál okát

A Scotland Yard nyomozást indított, hogy tisztázza az exkém megbetegedésének körülményeit, miután az orvosok a múlt héten - Litvinyenko pénteki kórházba szállítása után - azt mondták, a betegséget mérgezés okozta, de egészségi állapotának, mindenekelőtt immun- és idegrendszerének rohamos romlásának okát - amelyre a halála is visszavezethető - egyelőre nem ismerik.

Andrea Sella kémikus elmondta, hogy egy ismeretlen mérget kell azonosítani, és egyelőre az sem világos, hogy egyetlen anyag vagy keverék okozta Litvinyenko halálát.

Alex Goldfarb, Litvinyenko szóvivője bejelentette, hogy az elhunyt közvetlenül halála előtt diktált egy nyilatkozatot, amelyet a család egyik tagja olvas fel pénteken délben a londoni egyetemi kórház előtt. Goldfarb nem árulta el ugyanakkor Litvinyenko megnevezi-e benne gyilkosát.