Katonamúltjával támadják Busht

2004.02.14. 13:35
Hazafiatlansággal támadják Busht a demokraták. Az amerikai elnököt apukája a Nemzeti Gárdánál rejtette el a vietnami háború idején, az ifjú Bush azonban itt sem tűnt ki a haza elkötelezett szolgálatával. Az elnöki stáb cserébe hazaárulónak bélyegezte a vietnami hős Kerryt, mert szolgálata teljesítése után háborúellenes veteránszervezetet alapított.
George W. Bush kibújt a katonai szolgálat alól a vietnami háború idején - állítják a demokraták. Az Egyesült Államok jelenlegi elnöke 1967-ben kapott behívót, de ahelyett, hogy kortársaihoz hasonlóan a vietnami dzsungelekben harcolt volna, Texas egét védte a Nemzeti Gárda kötelékében.

Nem is látták

A Demokrata Párt politikusainak legfrissebb vádjai szerint azonban még a kizárólag hétvégi elfoglaltságot jelentő, nem túl kockázatos szolgálat alól is kibújt az akkor szenátor apja támogatását élvező Bush. Az elnökváltásra készülő demokraták szerint amikor Busht 1972-ben saját kérésére Alabamába helyezték át - a fiatal Bush egy republikánus szenátor kampányát ment segíteni -, meg sem jelent a támaszponton.

Bizonyos dokumentumok szerint az alabamai támaszpont nem is tudott volna megfelelő gyakorlást biztosítani a pilóta Bushnak. A New York Times tényfeltáró riporterei hosszas nyomozás után sem találtak egyetlen olyan, a kérdéses időszakban Alabamában szolgáló nemzeti gárdistát, aki emlékezett volna az elnökre. Pedig az újságírók tizenhat tisztet is meginterjúvoltak.

A Washington Post ugyanakkor talált egy nyilatkozót, aki annak idején találkozott az Alabamában szolgáló Bushsal. A Fehér Ház a fokozódó nyomás hatására több száz oldalnyi dokumentumot, Bush katonamúltjának minden fellelhető iratát nyilvánosságra hozta. Ezekből azonban csak az derül ki, hogy Bush 1972-73-ban 25 teljesített szolgálati napért járó fizetést vett fel, az nem, hogy hol és mit tett az elnök.

Cserébe árulóznak

A demokraták már a 2000-es elnökválasztási kampány utolsó heteiben is hasonló támadást indítottak Bush ellen, ez azonban akkor a várttal ellentétes hatást váltott ki. A szavazók - talán emlékezve a vietnami behívóját elégető, füvező hippinek álló Bill Clintonra - inkább támogatni kezdték a megtámadott Busht.

Az elnök most azonban keményebb csatára számíthat. Legvalószínűbb vetélytársa, a demokrata előválasztásokon rendszeresen taroló John Kerry ugyanis többszörösen kitüntetett vietnami háborús hős. Kerry elnökválasztási kampányának egyik legdrámaibb pillanata volt, amikor Iowában kampányolva maga mellé szólította az emelvényre egykori bajtársát. A bevallottan republikánus szavazó vietnami veterán háborús hősként méltatta az őt annak idején megmentő Kerryt, és jelezte, a demokrata jelöltre fog szavazni az elnökválasztáson.

A republikánusok amellett, hogy Bush hazáért tett szolgálatainak alátámasztására dokumentumokkal árasztották el a sajtót, Kerry ellen is támadásokat indítottak. Erre alapot adhat, hogy Kerry vietnami szolgálatából hazatérve háborúellenes veteránszervezetet alapított. Ez, a republikánusok szerint egyenértékű a hazaárulással.