Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kerry már Busht is megelőzte

2004.02.03. 08:45
Kapcsolódók (8)
Elnöksége alatt először szorult egy valós demokrata elnökaspiráns mögé George Bush a közvélemény-kutatásokban. A meg nem nevezett demokratával szemben korábban rendre alulmaradó elnököt még John Edwards is beérheti, a többi demokrata elnökjelöltnek azonban semmi esélye a győzelemre. Az amerikai közvélemény szerint Bush félreértette a hírszerzési adatokat.
John Kerry az amerikai elnökválasztás esélyese - derült ki a Gallup a CNN és a USA Today megrendelésére készült közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a megkérdezettek 54 százaléka támogatná az elnökválasztáson a massachusettsi demokrata szenátort, szemben Bush 46 százalékával. Hasonló eredményre jutott a Newsweek is, a hetilap január végi felmérése szerint Kerry 48, Bush 46 százaléknyi szavazatra számíthat.

Edwards is esélyes lehet

A felmérések adatai újabb lökést adhatnak a demokrata elnökjelölési harc fő esélyesének számító Kerrynek. A demokrata választók 43 százaléka szerint ugyanis az ideális elnökjelölt legfontosabb tulajdonsága az, hogy képes-e legyőzni Busht. Ebből a szempontból még John Edwards számít esélyesnek, az észak-karolinai szenátort a választók 44 százaléka támogatja - vele szemben Bush a szavazatok 49 százalékára számíthat.

A többi lehetséges demokrata elnökjelölttel szemben Bush magabiztosan szerepelne. Ha Howard Dean lenne a demokrata elnökjelölt, Bush 52, Dean 40 százalékra számíthatna. Wesley Clarkot egy százalékkal többen támogatják Deannél, Bush azonban vele szemben 53 százalékra számíthatna.

Bush tévedett, de nem hazudott

A közvélemény változását jelzi, hogy a kutatások során először a válaszadók többsége úgy vélte, Bush kormányzata félreértelmezte a titkosszolgálatok Irakkal kapcsolatos jelentéseit. A megkérdezetettek 51 százaléka szerint ugyanakkor az elnök "szándékosan nem hazudott". Az amerikaiak 49 százaléka a fő fegyverzetellenőr ezzel ellentétes véleménye ellenére továbbra is hiszi, hogy Huszeinnek voltak tömegpusztító fegyverei - írja a Newsweek. Esett azonban a háborúval egyetértők aránya, a decemberi 62 százalékkal szemben már csak 55 százalék gondolja úgy, helyes döntés volt a hadműveletek megindítása.

A demokraták előretörésének még egy komoly hatása volt. Minden eddiginél kevesebben, mindössze 35 százaléknyian gondolják úgy, hogy Bush biztosan győz a választásokon. Ugyanakkor 79 százalék még mindig Bush győzelmét tartja valószínűbbnek.