CIA-botrány: Cheney alelnökre vallott a szemtanú

2007.01.26. 20:29
Dick Cheney személyesen irányította 2003-ban az iraki hadjáratot bíráló Joseph Wilson diplomata lejáratását CIA-ügynök feleségének a leleplezésével - az ügyben folyó washingtoni perben első ízben tanúskodott az amerikai alelnök ellen a Fehér Ház egy tisztviselője.

Cathie Martint, a Fehér Ház kommunikációs igazgatójának helyettesét Lewis "Scooter" Libby korábbi fehér házi főtanácsadó hamis tanúzási perében hallgatták meg. Libby, Dick Cheney alelnök volt kabinetfőnöke ellen az a vád, hogy akadályozott egy ügyészségi nyomozást azzal, hogy hamis tanúvallomást tett arról, mikor hallott először Wilson feleségéről, Valerie Plame-ről, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) fedett ügynökéről.

Szigorúan büntetik a CIA-ügynökök leleplezőit

Az ügyészség 2003-ban indított vizsgálatot annak kiderítésére, ki szivárogtatta ki a sajtónak Plame ügynöki státusát. Az eset azért kavart óriási port, mert Amerikában a legszigorúbban, szövetségi szinten büntetik, ha valaki elárulja egy CIA-ügynök kilétét.

Az már korábban kiderült, hogy a szálak a legmagasabb kormánykörökig érnek, és Dick Cheney is érintett az ügyben. George Bush elnök annak idején azt ígérte, a legkeményebben eljár a kiszivárogtatóval szemben, az ügyészség azonban - elemzők szerint korántsem meglepő módon - senki ellen nem indított eljárást a kiszivárogtatás miatt, Libby büntetőperében is "csak" hamis tanúzás a vád. Libbyre, ha bűnösnek találják, akár 30 évi szabadságvesztés vár.

A Fehér Ház bosszúja

Elemzők szerint a Fehér Ház bosszúból leplezte le Wilson feleségét; a volt diplomata az iraki invázió előtt ugyanis egy újságcikkben felfedte, hogy Washington a háború igazolására hírszerzési értesüléseket manipulálásával felnagyította az Irak jelentette fenyegetést.

A héten kezdődött perben Libby ügyvédje azt mondta: védence csak bűnbak, akire azért volt szüksége a Fehér Háznak, hogy elterelje a figyelmet a bosszúakció valódi kitervelőjéről, George Bush elnök közeli tanácsadójáról, Karl Rove-ról. "Nyilvánvaló, hogy Libbyt feláldozták azért, hogy Rove-t megmentsék" - mondta.

Egy szemtanú vallomása

A perben meghallgatott Cathie Martin, aki 2003-ban Cheney szóvivője volt, elmondta: tanúja volt, hogy Cheney egyszer feljegyzést adott át Libbynek azzal, miről tájékoztassa a Time riporterét az ügyben. Akkori szóvivőjét Cheney azzal bízta meg, hogy minden hírt és kommentárt figyeljen Wilsonról.

A sajtó nagy érdeklődése mellett zajló per során csaknem 80 tanút terveznek meghallgatni, köztük Cheney alelnököt, Condoleezza Rice külügyminisztert, Andrew Card korábbi fehér házi kabinetfőnököt, továbbá nemzetbiztonsági tiszteket és vezető amerikai lapok vagy két tucat újságíróját.