Villepin utasítására kémkedtek Sarkozy után

2006.04.28. 16:25
A francia titkosszolgálat tábornoka szerint Jacques Chirac államfő utasítására Dominique de Villepin kormányfő titkos nyomozást rendelt el Nicolas Sarkozy belügyminiszter állítólagos számláival kapcsolatban, több mint fél évvel a luxembourgi Clearstream bank körül - egy névtelen rágalmazó levél alapján -, utóbb hamisnak bizonyult korrupciós botrány kirobbanása előtt.

Az állításokat Philippe Rondot tábornok a Le Monde című napilapban fogalmazta meg. A kormányfő és az elnöki hivatal cáfolta a vádakat. Villepin a Le Figaro című napilapnak adott pénteki interjújában elismerte, hogy 2004 januárjában még külügyminiszterként megbízta a titkosszolgálatok egyik legkiválóbb szakemberét, Rondot tábornokot a "Tajvannak eladott fregattokról szóló pletykák" kivizsgálására, de nem adott utasítást politikusok megfigyelésére, és Sarkozy neve soha nem került szóba.

Az Indexben ugyanakkor már beszámoltunk arról, hogy a nemzetközi sajtó és a baloldali ellenzék hetek óta a Franciaországot kormányzó UMP tömörülés belviszályait sejti a most kirobbant kémkedési botrány hátterében.

Villepin nem hozta nyilvánosságra a Sarkozyt tisztázó adatokat

A rendőrség több mint fél évvel később 2004 júniusában kapott egy névtelen rágalmazó levelet, amelyben az akkori gazdasági miniszteri posztot betöltő Sarkozy mellett több mint nyolcszáz üzletembert, közéleti embert és politikust vádoltak meg a luxembourgi bankban folyó pénzmosással. Villepin már belügyminiszterként kérte fel a kémelhárítást egy újabb vizsgálatra, de annak Sarkozyt tisztázó eredményét soha nem hozta nyilvánosságra.

A feladattal megbízott Rondot tábornok a Le Monde-ban péntek délután megjelentek alapján egész másként vallott 14 órás kihallgatásán a rágalmazó kilétének felderítésén dolgozó vizsgálóbíróknak. Elmondása szerint már az első, januári titkos vizsgálatok Sarkozyra és egyéb politikusokra vonatkoztak, mégpedig Villepin kifejezett kérésére, aki a titkosszolgálatok előtt Jacques Chirac államfőre hivatkozott.

Kilenc találkozó a tábornokkal

A tábornok lakásában végzett házkutatás alapján talált feljegyzések arra utalnak, hogy a vizsgálat politikai tétje Sarkozy volt, s a tábornok összesen kilenc alkalommal találkozott Villepinnel, amelyek során nyilvánvalóvá vált, hogy az akkori külügyminiszter tudott arról, hogy manipulációs botrány készül Sarkozy lejáratására. A titkos nyomozásra való megbízás tényét a francia államfő közleményben cáfolta.

A L'Express című hetilap még csütörtökön nyilvánosságra hozta: a múlt héten tartott házkutatás során egyértelművé vált, hogy Michele Alliot-Marie védelmi miniszternek az ügy kirobbanása előtt Rondot átadta a manipulált listát. A védelmi miniszter viszont határozottan cáfolta, hogy a listán politikusok neve szerepelt volna. A minisztériumban azonnal elrendelt nyomozás szerinte a munkatársai és a védelmi iparban dolgozó személyek elleni korrupciós vádak tisztázására irányult.

Nagy a tét az elnökválasztás előtt

A 2007-es elnökválasztás előtt alig egy évvel a Sarkozy és Villepin között a jobboldali jelöltségért folyó rivalizálás miatt francia államüggyé dagadt manipulációs történet szakértők szerint elképzelhető, hogy eredetileg az Airbusokat is készítő EADS repülőgépgyár vezetésért folyó belső harc része volt, de a rágalmazó hadjárat értelmi szerzőjének kilétére még egyelőre nem derült fény.