Csalabi: Huszein él és Irakban mozog

2003.04.21. 14:19
Él, Irakban tartózkodik és folyamatosan változtatja búvóhelyét Szaddám Huszein - állítja az egyik nagyobb iraki ellenzéki szervezet vezetője. Ahmed Csalabi, a londoni székhelyű Iraki Nemzeti Kongresszus vezetője hétfőn a londoni rádiónak cáfolta, hogy a majdani iraki kormány első embere akarna lenni.
Az ellenzéki politikus közelebbről nem azonosított hírszerzési adatokra hivatkozva a BBC 4 rádiónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök még mindig Irakban van. Csalabi szerint Huszein folyamatosan mozog az országban, erről értesülések vannak, csak eddig nem sikerült pillanatnyi hollétéről "térben és időben egyező" adatokhoz jutni. Azt mondta: mindig 12-24 órás késéssel érkeznek a jelentések arról, hogy Szaddám Huszein éppen hol bukkant fel.

Hozzátette: Huszein fiatalabb fiáról, Kuszajról vasárnap érkezett olyan hír, hogy egy Adhamija nevű településen látták.

Célt tévesztett az étterem elleni attak?

Szavait alátámasztani látszik a hétfői The Daily Telegraph értesülése, amely szerint az a támadás, amelyet az amerikai légierő április 8-án egy bagdadi étterem ellen hajtott végre - olyan hírszerzési értesülések alapján, hogy Huszein ott tartózkodik fiaival és legbizalmasabb vezetői körével együtt - teljesen célt tévesztett, és családi házakat rombolt le.

A vezető konzervatív brit napilap helyszínen járt tudósítója szerint az étterem most is áll, sőt működik is, miközben tőle mintegy húsz méterre egy csaknem 8 méter mély kráter tanúskodik a félrement négy bomba becsapódásáról. A lapértesülés szerint a támadásban nyolcan haltak meg, köztük három gyermek.

Az amerikai hadvezetés az akció után azt közölte, hogy az étterem "porrá vált", és ha Huszein tényleg ott volt, nem menekülhetett meg. A környéken lakók azonban a lapnak azt mondták, hogy soha nem látták a környéken Szaddám Huszeint és fiait.

Annan megkapta

Csalabi a BBC-nek hétfőn azt mondta: az irakiaknak elegük van az elnyomásból, és ő elő akarja segíteni a demokratikus kormányzat kiépítését, de nem akarja vezetni ezt a kormányt. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte az ENSZ-nek sem juthat döntő szerep a háború utáni rendezésben, mert a világszervezet igen népszerűtlen az irakiak szemében. Az ellenzéki vezető szerint a lakosság az ENSZ-t a volt rezsim szövetségesének tartja, különösen azóta, hogy "látták Kofi Annan főtitkárt, amint Szaddám Huszeinnel szivarozik".

Pénzügyi vádak

Csalabit általánosan elterjedt értesülések szerint az Egyesült Államok szemelte volna ki az új iraki adminisztráció élére, de az ellenzéki vezető - akit az amerikaiak már a háború idején Irakba vittek - maga sem örvend osztatlan népszerűségnek honfitársai körében. Múltján foltot ejtett állítólagos szerepe egy pénzügyi visszaélésben, amely az egyik jordániai bank összeomlásához vezetett. Erről azonban hétfőn Csalabi a BBC-nek azt mondta: az ez ügyben hozott ítélet "a Szaddám Huszein nevében eljáró jordániai kormány agressziója volt" ellene, és hamarosan bizonyítékokkal támasztja alá ártatlanságát.