Terrortámadás Egyiptomban: 88 halott

2005.07.24. 16:20
Vasárnapi 35 személyt tartóztattak le a szombati sarm-es-sejki üdülőváros elleni robbantással kapcsolatban, amely legalább 88 embert megölt. A városban sok külföldi nyaralt, az áldozatok többsége egyiptomi, magyarról nem tud a Külügyminisztérium. Vasárnap egy merénylő a saját pokolgépétől sérült meg.

Hivatalos kairói közlés szerint az egyiptomi hatóságok vasárnap reggelig még semmilyen "forró nyomra" nem bukkantak az előző napi, legkevesebb nyolcvannyolc halálos áldozatot követelő terrorcselekmények kapcsán.

A szombat éjszakai egyiptomi robbanássorozat 88 halálos áldozatot és 200 sebesültet követelt, az áldozatok között kilenc külföldi van. Az egyiptomiak mellett két brit, két olasz, egy holland, egy izraeli arab, egy ukrán, egy orosz és egy cseh halottról számolnak be a hírügynökségek, a sérültek között katariak, kuvaitiak, spanyolok is vannak.

Vasárnap viszont visszafelé sült el egy pokolgép Karióban, amikor a bombát szállító férfinél felrobbant. A szerkezet egy szatyorban volt, amit a súlyos sérüléseket szenvedett férfi a földre ejtett.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök megszakította szabadságát, és megígérte, felveszi a kesztyűt a terrorizmussal szemben. A merényletet a honlapján egy Szíriában és Egyiptomban működő, al-Kaidához kötődő csoport vállalta magára.

Döbbent csend, majd pánik


Megrázó képek - klikk!
Július 23. (2), EPA

A három helyszínen szinte egy időben robbantak a bombák szombat éjjel, egyiket egy videózó turista fel is vette. A rendőrség harmincöt embert őrizetbe vett, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a szóban forgó személyek kapcsolatban álltak-e a terroristákkal.

A régió kormányzója szerint két robbanószerrel megrakott gépkocsit öngyilkos merénylők repítettek a levegőbe, a harmadik helyszínen feltehetően egy bőröndbomba lépett működésbe. Más források szerint három helyen összesen hét pokolgép robbant.

A robbantások szombat éjjel egy órakor perceken belül követték egymást, az utcák, piacok, bárok tele voltak turistákkal. A legpusztítóbb támadás valósággal a földbe döngölte az öngyilkos merénylő autóját a Gazala Gardens Hotelnél, amikor a sorompót áttörve behajtott a hotelbe és felrobbant. Az épület homlokzata összeomlott, a romok alá temetve embereket.

A Moevenpick Hotelnél, néhány száz méterrel arrébb, robbant az újabb autóbomba. A hely a nyaralóváros éjszakai életének egyik legkedveltebb pontja, itt is sok az áldozat, a sérült és nagy az anyagi kár.

Négy kilométerrel távolabb, a város régi bazáránál robbant az újabb bomba. Tizenhét egyiptomi munkás vesztette itt életét, akik az egyik kávézónál gyülekeztek. Az egyik szemtanú egy hajóról nézte végig a parton történteket. "Előbb tüzet láttunk, majd a sorozatos robbanások zaját hallottuk - mondta egy olasz búváredző a BBC-nek. - az egész város beleremegett. Utána csend, majd hirtelen kitört a pánik, mindenki kiabált, sikoltozott."

Magyar áldozatokról, sérültekről nem tudni. A kairói magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője felvette a kapcsolatot a magyar utazási irodákkal, eddig senki sem hiányzik a csoportokból. Csulák Péter szerint több száz magyar tartózkodik a térségben, de éjjel valószínűleg a robbanás helyszínétől távol, az üdülőfalvakban voltak.
Több száz magyar Sarm-es-Sejkben>>>

Autó a levegőben


Képek a robbantásokról
Július 23. (1), EPA

Értesülések szerint vasárnapra virradó éjjel sorra landoltak a külföldi repülőgépek a béke városából egy csapásra ostromlott várossá változott Sarm-es-Sejk repülőterén, hogy hazaszállítsák a szállítható állapotban lévő sebesülteket, továbbá azokat a turistákat, akik a történtek nyomán üdülésük megszakítását és a hazatérést választották.

Utoljára tavaly októberben követtek el egyiptomi üdülőhely ellen pokolgépes merényletet. Az akció célpontja a Sinai-félszigeten rendszeresen nyaraló zsidó turisták voltak, a Tába városi Hilton ferobbantásában 31-en vesztették életüket.

Egyiptomban a sarm-es-sejki robbantásokhoz hasonló merényletet követtek el 1997-ben, amikor a Luxor melletti Királyok völgyében 58 turistát öltek meg az iszlám szélsőségesek. Az Izraeltől visszakerült város nemzetközi fórumok helyszíne, a mélytengeri búvárok paradicsoma.
Sarm-es-Sejk a luxori vérfürdőt idézi >>>