Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Elfogták a londoni bombagyárost

2005.07.15. 13:50
Egy egyiptomi kémiaszakos egyetemista lehetett a londoni robbantók bombagyárosa. A Scotland Yard a terroristák felkutatása mellett újabb feladattal szembesült, meg kell fékeznie a bosszúszomjas, a futballhuligánokkal szövetkező szélsőjobboldalt. Pakisztánban négy embert tartóztattak le a londoni merénylet miatt.

Kairóban fogták el a hatóságok Magdi Mahmud al-Nasart. A harminchárom éves, kémiaszakos egyetemi hallgató a brit hatóságok gyanúja szerint a londoni terrortámadások elkövetőinek bombagyárosa volt.

Egyetemista bombagyáros

A Scotland Yard a keddi leedsi rajtaütése során egy elhagyott házban a Londonban használtakhoz hasolnló robbanószerre bukkant. Ehhez haosnló robbanószert használtak több, az al-Kaidához kötött terrortámadásban is.

A rendőrség szerint a házat bérlő kémiaszakos, egyiptomi származású egyetemista gyártotta a londoni bombákat. A fiatalember a robbantások előtt elhagyta leedsi otthonát.

Pénteken őrizetbe vettek további négy gyanúsítottat Fajszálábádban a múlt heti londoni merényletek kapcsán vizsgálódó pakisztáni hatóságok - közölte egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt. Előzőleg egy pakisztáni hírszerző tiszt révén ismertté vált, hogy a robbantások egyik elkövetője, Shahzad Tanweer két évvel ezelőtt Fajszálábádban találkozott egy, az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezethez kötődő szélsőséges csoport egyik tagjával, akit később egy iszlámábádi templom ellen 2002-ben elkövetett robbantással kapcsolatban őrizetbe vettek.

A leedsi rendőrök a házkutatás során acetil-peroxidot találtak, ami rácáfolt a korábbi feltételezésekre, melyek szerint Londonban katonai robbanószert használtak. Az acetil-peroxid különösen robbanákony, ezért a Leeds muzulmánok lakta Beeston kerületében lévő ház környékét ki is kellett üríteni, írja a BBC.

Ellenségek is összefogtak

A brit rendőrség a nyomozás mellett a muzulmánok elleni bosszúakciók megakadályozásán is dolgozik. A Guardian értesülései szerint szélsőjobboldali csoportok futballhuligánokkal közösen készülnek mecsetek elleni támadásokra. A huligánok fórumain felmerült, hogy az ellentéteket félretéve közös frontot kellene nyitni a muzulmánok ellen. Az egyesülésre készülő csoportok között olyan hírhedt ellenségek is vannak, mint a Millwall és a West Ham, az Arsenal és a Crystal Palace hívei.

A Guardian értesülései szerint a szélsőjobboldali szervezetek, a Nemzeti Szövetség és a Nemzeti Front felvonulásokat tervez. A szélsőségesek akár már szombaton az utcára vonulhatnak.

A rendőrség a Guardiannak nyilatkozó munkatársak szerint mindent megtesz a gyűlöletkeltők megfékezésére. A Scotland Yard összekötőtiszteket küldött minden londoni kerületi kapitányságra, hogy az ígéretet ténylegesen is betartsák.