Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megnevezték a terrortámadások feltételezett elkövetőit

2005.07.13. 18:16
Egy 19, egy 22 és egy 30 éves pakisztáni származású brit állampolgárt gyanúsít a rendőrség a londoni terrortámadások elkövetésével, két elkövetőt még keresnek. A hatóságok kedden újabb pokolgépekre bukkantak, ezért nem zárják ki egy második támadás lehetőségét.

A brit rendőrség szerdán már a múlt csütörtöki robbantássorozat kitervelőire és irányítóira összpontosít, miután feltételezésük szerint a négy merénylőből három meghalt, a negyedikről pedig nem tudják, szökésben van-e még, vagy halottak között kell keresni, írja a BBC.

A BBC jelentése szerint a rendőrség egy ötödik elkövetőt is keres. A férfinak továbbra is hozzáférése lehet robbanószerekhez, jelentette a hírtelevízió rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Lengyelországban is őrizetbe vettek egy pakisztáni származású britet a merényletekkel összefüggésben. Agata Studeny, a Belbiztonsági Ügynökség szóvivője szerint a férfi feltehetően szélsőséges csoportokkal tartott fent kapcsolatot. Varsóban megerősítették a biztonsági intézkedéseket négy helyszínen azt követően, hogy közelebbről meg nem nevezett célpont elleni lehetséges pokolgépes merényletről érkezett bejelentés. "Egyetlen fenyegetést sem hagyhatunk figyelmen kívül, de a mostani nem tűnik komolynak" - nyilatkozta egy varsói rendőrségi illetékes.

Hármat név szerint azonosítottak

A négy merénylőből hármat már név szerint tudtak azonosítani: a 19 éves Hasib Hussaint, a 22 éves Shehzad Tanweert és a 30 éves Mohammed Sadique Khan.

A három merénylő pakisztáni származású brit állampolgár volt, akik feltehetően öngyilkos merényletet követtek el, bár ezt a rendőrség továbbra sem jelentette ki határozottan, mindenesetre egyik helyen sem találtak időzítő szerkezetet.

Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter szerint a négy merénylő közül némelyeket tavaly elfogtak és rövid időre őrizetbe is vettek. Bár Sarkozy brit kolégájára hivatkozva tette a bejelentést, David Clarke belügyminiszter később tagadta azt.

Második hullámtól tartanak

A terroristák a kelet-angliai Yorkshire-ből jött, ahol kedden a rendőrség őrizetbe vett egy személyt. Eközben a hatóságok a kedden Lutonban és Leedsben talált pokolgépek tulajdonosai után is kutatnak. Szakértők nem zárják ki, hogy a terroristák egy második támadási hullámra készülnek.

Majdnem egy héttel a londoni metró és egy busz ellen elkövetett négy pokolgépes merénylet után a halálos áldozatok száma 52, de a szám még mindig emelkedhet. A robbantásokban 700-an sebesültek meg, egyelőre 11 áldozatot azonosítottak.

A rendőrség biztonsági felvételek alapján már kiderítette, hogy a három merénylő Leedsből először Lutonba utazott, ahol felszálltak egy londoni vonatra, a negyedik merénylő később csatlakozott hozzájuk. A robbanószert nagy hátizsákokba rejtették magukat stopposnak álcázva.