Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

'Jó srác volt'

2005.07.14. 14:34
Büszke britek, a politika iránt egyáltalán nem érdeklődő fiatalok voltak a londoni terroristák. A három pakisztáni származású fiatal ismerősei felfogni sem bírják, miért robbanthatták fel magukat a fiúk.

Egész Nagy-Britanniát megdöbbentette, hogy a múlt heti londoni robbantássorozatot Angliában született, második generációs pakisztáni bevándorlók hajtották végre. A robbantók egészen a támadásokig átlagos életet éltek. Egyikük, a harmincéves Mohammed Sadique Khan Dewsburyből mozgáskorlátozott gyerekekkel foglalkozó tanár volt.

A negyedik merénylő Jamaikából jött?
A Sky News hírtévé rendőrségi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a negyedik merénylő Lindsey Germail, aki Jamaicán született, de brit állampolgár volt. A Scotland Yard már korábban közölte, hogy azonosította a negyedik elkövetőt is, akit azonban nem nevezett meg és részleteket sem közölt róla.
Csak a sport érdekelte

Két fiatal társánál még megmagyarázhatatlanabb, miért lettek öngyilkos merénylők. "Nevetséges, hogy terrorista, vagy szélsőséges lett volna. Jó srác volt, a legjobb haver." - nyilatkozta Shazad Tanweerről legjobb barátja, Azi Mohammed. A huszonkétéves fiú a londoni metró aldgate-i megállójában robbantotta fel magát, hét embert megölve.

Tanweer sportösztöndíjas egyetemista volt, dzsúdózott és taek wan do-zott. Emellett leginkább a krikett érdekelte, a tipikusan brit sport Pakisztánban is nemzeti játéknak számít.

Büszke brit volt

Tanweer és családja, bár hívő muzulmánok voltak, öltözködésükben, viselkedésükben nyugati mintákat követtek. "Shazad több mecsetbe is járt, de a dzsúdó jobban érdekelte" - mondta el a Guardiannak Azi.

Bár barátai figyelmét elkerülte, a jó humorú fiúként ismert Tanweer az elmúlt pár hónapban egyre inkább a vallás felé fordult. 2005 elején Pakisztánba utazott nagybátyjához, hogy egy lahore-i korániskolában tanulhasson. Eredetileg kilenc hónapig maradt volna, de három hónap után hazatért, mert nem tetszett neki, ahogy a helyiek a britekről beszélnek.

"Büszke volt rá, hogy brit lehet" - nyilatkozta Tanweer nagybátyja, Bashir Ahmad az Independentnek.

Szerette a focit

A pakisztáni csalódás ellenére Tanweer az elmúlt hónapokban egyre gyakoribb látogatója lett a mecseteknek. Három mecsetbe is eljárt, köztük a Leeds Beeston elővárosában lévő Straford Street-i mecsetbe is. A helyiek szerint ez a mecset a radikálisok gyülekezőhelye. Itt találkozott Tanweer Khannal és a Travistock Square-i buszrobbantóval, a tizenkilenc éves Hasib Hussainnel.

Hussain szintén pakisztáni szülők gyermeke volt. Az egész környéken ismerték, remek focista és kiváló krikettjátékos volt. Aztán, amikor két éve megszűnt a focicsapata, élete megváltozott. Az egykor mosolygós, barátságos fiú tradicionális muzulmán ruhákat kezdett hordani, és csak hittársainak köszönt egy csendes szalemmel.

Áldozatnak hitték

Szakállat is növesztett, ezt azonban pár hete leborotváltatta. Szakértők szerint az al-Kaidával kapcsolatban állóknál a szakáll leborotválása annak a jelzése, hogy az illető terrortámadásra készül.

A borotválkozás persze Hussain barátainak is feltűnt. "Azt mondta, elege lett belőle, hogy az egyik mecsetben mondanak valamit, a másikban meg pont az ellenkezőjét. Úgy döntött, hogy a saját igazát fogja keresni" - mondta el az Independentnek egy ismerőse.

Hussain egy nappal a robbantások előtt utazott fel Londonba. Anyjának annyit mondott, hogy pár haverjával megy bulizni. Mivel két napnál is tovább maradt, szülei - attól tartva, hogy a robbantások áldozatául eshetett - a rendőrséggel kezdték kerestetni. Eltűnése után egy héttel megtudák, hogy fiúk nem áldozat, hanem elkövető volt a támadásokban.