Izrael a legrosszabbra is felkészült

2003.03.19. 19:48
Nem tart támadástól Izrael, ha megindul az Irak elleni háború, a hadsereg viszont felkészült a legrosszabbra is - közölte a miniszterelnök. Saron ugyanakkor méltatta az Egyesült Államok eltökéltségét az iraki tömegpusztító fegyverek megsemmisítésére, de hangoztatta, hogy ez a háború nem Izrael háborúja.
Ariel Saron izraeli kormányfő szerint kicsi az esélye annak, hogy Irak egy háború esetén rakétatámadást intézne Izrael ellen, ugyanakkor hangoztatta: az izraeli hadsereg "felkészült a legrosszabbra". Saronnak a szerdai kormányülésen mondott szavait idézte az izraeli média. A miniszterelnök méltatta az Egyesült Államok eltökéltségét az iraki tömegpusztító fegyverek megsemmisítésére, reményét fejezte ki, hogy ezeket az erőfeszítéseket siker koronázza, de hangsúlyozta: ez a háború nem Izrael háborúja.

A palesztin függetlenségi törekvésektől tartva

A kormányfő ugyanakkor osztotta azokat az aggodalmakat, hogy egy újabb öbölháború még jobban lángra lobbanthatja a palesztin függetlenségi törekvéseket és valószínűnek tartotta, hogy lesznek terrorista merénylet-kísérletek. Izrael több milliárd dolláros rakéta-megsemmisítő rendszert fejlesztett ki az 1991-es öbölháború után, amelynek során Irak 39 Scud típusú hagyományos rakétát lőtt ki a zsidó állam területére. Izrael már korábban értésre adta, hogy, ellentétben a 12 évvel ezelőtti eseményekkel, most fenntartja magának a jogot megtorlásra iraki támadás esetén. A hadsereg az elmúlt hetekben 12 ezer tartalékost hívott be, főleg a légierőkhöz és a légvédelmi alakulatokhoz.

Legyen kéznél a gázálarc

A kormány szerdán felszólította a polgári lakosságot, hogy készüljenek fel lakásaik szigetelésére vegyi vagy biológiai fegyveres támadás esetén, valamint arra, hogy próbálják ki és mostantól kezdve további utasításig állandóan tartsák maguknál a gázálarcot, azt vigyék magukkal munkahelyükre vagy az iskolába, és figyeljék a további instrukciókat.

Az AP jelentése szerint szerdán százak menekültek el a tengerparton fekvő Tel-Avivból iraki megtorlástól tartva. Az I. öbölháború idején Szaddám Huszein iraki elnök 39 Scud-rakétát lövetett ki izraeli célpontokra, komoly anyagi károkat, de csak csekély emberáldozatot okozva.