Már bombáznak a szövetségesek Dél-Irakban

2003.03.19. 19:55
Húszezer amerikai gyalogos indult el a kuvaiti-iraki határ felé, az al-Dzsazíra információja szerint az amerikaiak behatoltak a két országot elválasztó demilitarizált zónába. Az amerikai hadsereg cáfolta az arab hírtelevízió értesüléseit, a CNN szerint azonban már csak órák kérdése a támadás. Egyes hírek szerint a kommandósok már harcolnak, szövetséges gépek pedig megkezdték a bombázást.
Kattintson a nagyításhoz!
Irak fő katonai bázisai
Kattintson a nagyításhoz!
Az amerikai hadsereg 3. Gyalogsági Hadosztályának húszezer katonája tízezer páncélos kíséretében megindult az iraki határ felé. Az AP jelentése szerint az inváziós haderő támadó hadállást vett fel a kuvaiti-iraki határon. A BBC információi szerint Bush nem feltétlenül várja meg a Huszeinnek adott 48 órás ultimátum lejártát. A Fehér Ház megtagadta a felvilágosítást a támadás várható időpontjával kapcsolatban - írja a BBC. Elemzők szerint a támadási parancs órákon belül megszülethet - írta a CNN magyar idő szerint délután kettőkor.

Különlegesen kiképzett amerikai és brit egységek szerdán harcot kezdtek Dél-Irakban, Bászra közelében - állította késő esti kiadásában az Evening Standard című londoni bulvárlap. A lap, amely nem nevezte meg forrásait, azt írta, hogy amerikai tengerészgyalogosok és az SBS angol haditengerészeti elit alakulat katonái csaptak össze iraki egységekkel - idézte az AFP. Ez - így a lap - "talán az új iraki háború első csatája volt".

- A brit védelmi minisztérium szerda esti bejelentése szerint a brit királyi légierő harci gépei is részt vettek a dél-iraki célpontok ellen végrehajtott esti légitámadásban. Az első hírek szerint csak az amerikai légierő repülőgépei bombáztak iraki tüzérségi eszközöket, valószínűleg előkészítve a talajt a szövetséges invázióhoz.

Bahrein menedékjogot kínál Szaddám Huszeinnek

Menedékjogot ajánlott fel Szaddám Huszein iraki elnöknek Bahrein uralkodója. A BNA hivatalos bahreini hírügynökség szerint Hamad Ben Isza al-Kalifa király rendkívüli kormányülésen felajánlotta az iraki elnöknek, hogy telepedjen le az öbölmenti országban, "anélkül, hogy ez változtatna Irak státusán". Az uralkodó annak reményében tette meg felajánlását, hogy ezzel elősegítheti a válság békés rendezését.

Még több fegyver USA Irak
Fegyveres erők
a térségben
211 000

435 000

Tankok
a térségben
429

M1 Abrams
2 600

T-72
T-55
Harci repülőgépek
a térségben
500

F-14 Tomcat
F-18 Hornet
B-52
B-1B Lancer
2-300

MiG-21
MiG-23
Mirage F1
Katonai kiadások
343 milliárd $

1,4 milliárd $

Bush külpolitikai stábjával folytatott stratégiai megbeszéléseket, Ari Fleischer fehér házi szóvivő a várható veszteségekre próbálta felkészíteni az amerikaiakat a tárgyalás után. Mint mondta, az Egyesült Államok, rövid háborúra készül, a számos bizonytalansági tényező miatt a harcok akár el is húzódhatnak.

Az al-Dzsazíra jelentése szerint az amerikaiak már be is hatoltak a Kuvaitot Iraktól elválasztó demilitarizált övezetbe. Az arab hírtelevízió jelentését az amerikai hadsereg szóvivője és a brit védelmi minisztérium illetékese is cáfolta. Chris Vernon ezredes, a brit csapatok szóvivője azonban jelezte, hogy húszezer katonájuk készen áll Irak megtámadására.
Bővebben>>

Törökország csütörtökön dönt

Kész átengedni légterét, de nem engedélyezi repterei használatát Törökország - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök. A kormány javaslatáról várhatóan csütörtökön szavaz a parlament. A javaslat szerint a törökországi bázisokon állomásozó brit vagy amerikai gépek sem támadhatják Irakot.
Bővebben>>

Az amerikai hadsereg felvonulását nehezíti a drámaian megromlott időjárás. Kuvaitban hatalmas homokvihar tombol, és bár a CNN meteorológusa szerint éjszakára kitisztulhat az idő, a jelenleg harminc kilométeresnél is erősebb szél reggelre tíz kilométeresre csökkenhet. A homokviharok az invázió kezdeti szakaszában kulcsszerepet játszó helikopterek mozgását nehezítik meg - írja a CNN.

Bagdad már a harcra készül

Olajos hordókat és száraz fát halmozott fel Bagdad utcáin az Iraki lakosság. Az AP beszámolója szerint az olajos hordók felgyújtásával a főváros lakói a bombázásokat akarják megnehezíteni, reményeik szerint a füst takarásában biztonságban lehetnek az esetleges célpontok. A városban felvásárlási láz tört ki, a helyiek megrohanták a pékségeket és a benzinkutakat. Sok bolt teljesen kiürült, a tulajdonosok biztonságos raktárokba szállították árukészletüket

Orosz József, a Klubrádió helyszíni tudósítójának jelentése szerint a bagdadiak tömegesen menekülnek. A főváros utcáin a hadsereg gyengén felfegyverzett katonái teljesítenek járőrszolgálatot, az elit Köztársasági Gárda az elnöki palotákat védi.
Bővebben>>

Lelküket és vérüket adják Huszeinért

Bush ultimátumának hivatalos elutasítása után nem sokkal irakiak ezrei vonultak Bagdad utcáira, hogy támgatásukról biztosítsák a diktátort. A Huszein idősebbik fia, Udáj birtokában levő al-Sabab televízió felszólítására Huszein-portrékkal és kézifegyverekkel a kezükben tiltakoztak az amerikai támadás ellen. "Lelkünket és vérünket adjuk érted, Szaddám" - kántálták a tüntetők, akik szerint "Irak Szaddám, Szaddám Irak".

Félelem és fenyegetés

Az izraeli hadsereg készültségben van. Izrael nem vesz részt a háborúban, de minden provokációt keményen megtorol - jelentette be Ariel Saron miniszterelnök.
Bővebben>>

Nagy-Britannia felszólította állampolgárait: hagyják el a térség országait, amíg lehet. A brit külügyminisztérium arra figyelmeztet: világszerte számítani kell terrortámadásokra, Jordániát és Izraelt pedig tömegpusztító fegyverekkel támadhatja meg Irak.
Bővebben>>

Felajánlások

George Bush amerikai elnök által adott ultimátum lejárta előtt alig egy nappal tovább folynak a felajánlások az Egyesült Államok alighanem elkerülhetetlen katonai akciójához. Ezek közül, földrajzi helyzeténél fogva, Észtország légtérhasználati engedélye jelképesnek tekinthető. Dél-Korea - miközben támogatásáról biztosította Bush elnököt - nem harcoló csapatokat küld a háborúba.

Menekülők, dezertőrök

Szerda reggel érkezett meg az olaszországi Brindisibe az iraki-kuvaiti határon szolgálatot teljesítő ENSZ-megfigyelők első, százharminc főből álló csoportja. A nemzetközi szervezet további háromszáz alkalmazottját várják a városba. Az utolsó bagdadi ENSZ-alkalmazott is elhagyta az országot és megérkezett Ciprusra.

Az AP jelentése szerint több száz ember várakozik a bagdadi Szaddám Nemzetközi Repülőtéren, hogy helyet szerezzen az iraki fővárost elhagyó utolsó, Szíriába és Jordániába induló járatokra. Folytatódott a diplomáciai képviseletek kivonása is, a francia és a görög nagykövet autóval indult Jordánia felé. Az iraki konfliktusról tudósító több száz újságíró nagy része is elhagyta az országot, az AP értesülései szerint már csak tucatnyi tudósító maradt Bagdadban. A CNN arról számolt be, hogy tizenhét iraki katona már megadta megát a Kuvaitban tartózkodó amerikai erőknek.  • Tippek
  • Biztosítás