Elfogadhatják Egyiptom tűzszüneti javaslatát

2009.01.07. 16:25
Izrael nyitott arra, hogy tárgyalásokat kezdjen arról a javaslatról, amelyet Hoszni Mubarak egyiptomi elnök fogalmazott meg. A Hamász küldöttei már jártak Kairóban, most tanulmányozzák a javaslatot. Nicholas Sarkozy francia államfő szerint a felek már rábólintottak. A hárompontos javaslat szerint megnyílna egy humanitárius folyosó a Gázai övezetben, így maradna idő a végleges tűzszünet kidolgozására.

Izrael kedvezően viszonyul a gázai övezeti harcok beszüntetéséről szóló egyiptomi javaslathoz, de a tűzszünet elfogadásáról egyelőre nem nyilatkozott.

"Izrael köszönetet mond Hoszni Mubarak egyiptomi elnöknek és Nicolas Sarkozy francia államfőnek erőfeszítéseikért, hogy megoldást találjanak a gázai terrorcselekmények beszüntetésére és az Egyiptomból Gázába irányuló fegyvercsempészet leállítására" - közölte szerdán Mark Regev izraeli kormányszóvivő.

"Izrael kedvezőnek tartja az egyiptomi és izraeli tisztségviselők közötti párbeszédet, amelynek célja, hogy előrelépés történjen ezekben a kérdésekben" - olvasható a szóvivő közleményében, amely arra nem tért ki, hogy Izrael bele fog-e egyezni a tűzszünetbe.

Regev a Reuters kérdésére megerősítette, hogy Izrael megbeszéléseket folytat Egyiptommal és nyugati hatalmakkal a kairói javaslatról, egy fenntartható nyugalom, azaz fegyvernyugvás paramétereiről. Az AP-nek arról beszélt, hogy Izrael akkor tudja elfogadni a javaslatot, ha az véget vet az ellenséges tűznek Gázából, és magában foglal olyan intézkedéseket, amelyekkel meg lehet akadályozni a Hamász újrafegyverkezését.

Egy névtelenséget kérő izraeli tisztségviselő szerint Izrael azt szeretné, ha egy speciálisan kiképzett nemzetközi erő felkutatná és lerombolná a fegyvercsempész-alagutakat a Gázai övezet és Egyiptom határán. Hozzátette, az egyiptomi terv még alakulóban van, most egyeztetnek a részletekről.

A Hamász még tanulmányozza

A Hamász tanulmányozni fogja a tűzszüneti javaslatot, amelyet Egyiptom terjesztett elő Kairóban járt küldöttségének, mondta a maga részéről a Gázai övezetet uraló palesztin iszlamista mozgalom.

A küldöttség, amely a Hamász szíriai emigrációban működő politikai bizottságának két tagjából állt, az egyiptomi hírszerzés főnökével, Omar Szuleimán tábornokkal találkozott. A küldöttek szerdán utaztak vissza Damaszkuszba, ahol tájékoztatják megbeszéléseikről a Hamász vezetőit, közölte a mozgalom egyik neve mellőzését kérő, Szíriában élő tisztségviselője.

Sarkozy szerint a felek rábólintottak

Az egyiptomi elnök kedd este hárompontos tervet javasolt a válság megoldására: "azonnali tűzszünetet egy meghatározott időszakra, amely lehetővé tenné egy humanitárius folyosó megnyitását, és időt hagyna Egyiptomnak egy átfogó és végleges tűzszünet kidolgozására".

Az előző, tavaly december 19-én lejárt tűzszünet is egyiptomi közvetítéssel jött létre a Gázai övezetet ellenőrző Hamász és Izrael között, amelyet az iszlamista mozgalom nem újított meg. Kairó emiatt azzal vádolja a Hamászt, hogy aranytálcán kínált ürügyet Izraelnek a Gázai övezet elleni offenzíva megindítására.

Az AP szerint Nicolas Sarkozy francia elnök szerdán azt mondta, hogy Izrael és a Palesztin Hatóság is rábólintott az egyiptomi javaslatra, de ezt Izraelben nem erősítették meg. Sarkozy kedden fejezte be Egyiptomot, Ciszjordániát, Izraelt, Szíriát és Libanont érintő, kétnapos közel-keleti körútját.

Az oroszok Mesállal egyeztetnek

A moszkvai külügyminisztérium ugyancsak szerdán jelentette be, hogy az orosz elnök különmegbízottja a szíriai fővárosban találkozott Háled Mesaallal, a Gázai övezetet uraló Hamász vezetőjével, és megbeszélésükön a palesztin iszlamista mozgalom és Izrael közötti konfliktus politikai-diplomáciai megoldását szorgalmazta.

Az egyiptomi tűzszüneti javaslattal foglalkozó kormányközlemény előtt jeruzsálemi katonai források közölték, Izrael szerdától napi három órára felfüggeszti a harcokat a Gázai övezet egyes részein, hogy a humanitárius segélyszállítmányok eljuthassanak a nélkülöző palesztin lakossághoz. A támadásokat közép-európai idő szerint 12 és 15 óra között szüneteltetik Gáza város környékén, mondta az egyik forrás.

Válaszul a Hamász is bejelentette, hogy ebben az időszakban nem indít rakétatámadásokat izraeli célpontok ellen. "Ebben a három órában nem lesznek rakétakilövések" - mondta Músza Abu Marzúk, a palesztin iszlamista mozgalom helyettes vezetője a dubaji székhelyű al-Arabíja hírtelevízióban. Marzúk az AP-nek azt is mondta, hogy a Hamász csak akkor fogadja el a hosszú távú tűzszünetet, ha Izrael kivonul a Gázai övezetből, és megnyitja a határátkelőket.