Csökken Bush népszerűsége

2003.09.24. 08:22
Az amerikaiaknak csak az 50 százaléka tartja elfogadhatónak George Bush elnök teljesítményét, ami hivatali idejének eddigi legalacsonyabb népszerűségi mutatóját jelenti.
Az amerikaiak 63 százaléka igazságosnak tartja az Irak ellen indított háborút, a lakosság 70 százaléka mégis egyetért azzal, hogy az ENSZ nagyobb szerepet kapjon az újjáépítésében.

A Pew kutatóintézet kedden közzétett felmérése szerint a megkérdezettek fele katonai téren is nagyobb beleszólást adna a világszervezetnek, csak hogy más országok is csapatokat küldjenek Irakba, ahol szinte egy nap sem múlik el amerikai katonák ellen elkövetett támadások nélkül.

A megkérdezettek 64 százaléka szerint az amerikai katonákat a rájuk leselkedő veszélyek, a szaporodó rajtaütések ellenére is az országban kell tartani egy életképes iraki kormány megalakulásáig. A válaszolóknak csak 32 százalék véli úgy, hogy az amerikai erőket a lehető leghamarabb ki kell vonni Irakból.

A felmérésben részt vevőknek mindössze 15 százaléka gondolja úgy, hogy "dolgok nagyon jól alakulnak Irakban", míg az így vélekedők aránya áprilisban még meghaladta az 50 százalékot. Az amerikaiak 59 százaléka ellenzi és csak 36 százaléka helyesli, hogy az elnök 87 milliárd dollárt kért a kongresszustól a katonai feladatok és az újjáépítés költségeinek fedezésére.

A CNN/USA Today/Gallup legújabb felmérése szerint az amerikaiaknak csak az 50 százaléka tartja elfogadhatónak George Bush elnök teljesítményét, ami hivatali idejének eddigi legalacsonyabb népszerűségi mutatóját jelenti.