Auguszta
-7 °C
0 °C

Manipulálja a tudományos adatokat a Bush-kormányzat?

2003.09.12. 12:24
A Bush-kormányzat pártérdekek szerint manipulál a tudományos adatokkal olyan, változatos kutatási területeken, mint például a környezetvédelem vagy az óvszerhasználat - állítja jelentésében az ellenzéki demokraták egy csoportja. A Fehér Ház szóvivője, Scott McClellan visszautasította az ellenzéki jelentés állításait, szerinte "csak Waxman képviselő visz politikát a tudományba elfogult jelentése révén".
A Politika és tudomány a Bush-kormányzat alatt című 33 oldalas jelentés az AFP szerint valóságos vádirat az amerikai kormány ellen, amely a dokumentum szerint "manipulálja a tudományos kutatásokat, eltorzítja, illetve eltitkolja a tudományos eredményeket, hogy a legkonzervatívabb körök vagy nagyhatalmú ipari érdekcsoportok szolgálatába állítsa azokat".

Önmegtartóztatás-lobbi

A Henry Waxman demokrata párti szenátor vezetésével összeállított és a kongresszusban nemrégiben közzétett jelentés mintegy húsz olyan tudományos kutatási területet sorol fel, amelyekbe a Bush-kormányzat pártpolitikai érdekekből beavatkozik.

A "vádirat" szerint a kormányzat az országos járványügyi központ (CDC) internetes honlapjáról eltüntette például az óvszerhasználat hatékonyságáról szóló kutatási adatokat, illetve változtatott a számítási módszereken annak érdekében, hogy az önmegtartóztatásra buzdító kampányokat tüntesse fel hatékonyabbnak.

Bibliaolvasás menstruációs fájdalmak ellen

A vitatott dokumentum szerint a Bush-kormány félresöpörte a Környezetvédelmi Hivatalnak (EPA) a globális felmelegedés kockázatairól szóló jelentését is azzal a kifogással, hogy e témában "hiányzik a tudományos konszenzus".

A demokraták kifogásolják azt is, hogy a kormányzat szakmailag alkalmatlan, de a gyógyszeriparral szoros kapcsolatban álló vagy ideológiai célokat szolgáló személyeket nevezett ki az egészségügy kulcspozícióiba. Példakánt hozzák fel, hogy abortuszellenes aktivistát neveztek ki egy gyógyszerészeti bizottság élére, amely a Biblia olvasását ajánlja mestruációs fájdalmak esetére, illetőleg az ólomiparhoz kötődő személyeket ültettek a gyermekek ólomszennyezéstől való védelmével foglalkozó bizottságba.

Homoszexuális kifejezés

A jelentés kifogásolja azt is, hogy George W. Bush elnök téves vagy megtévesztő információkat használ beszédeiben, például az őssejtkutatások közpénzekből való kutatásának tilalmát egyebek közt azzal indokolta, hogy már több mint 60 őssejtkolónia létezik az Egyesült Államokban, holott valójában csak 11 őssejttenyészet áll az állami kutatók rendelkezésére.

A tudományos kutatásokba való illetéktelen beavatkozás a jelentés szerint az is, hogy a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) figyelmeztette a kutatókat: pályázataik tüzetesebb vizsgálatára számíthatnak, ha az állami finanszírozásra felterjesztett tanulmányokban olyan kifejezések szerepelnek, mint "homoszexuálisok" vagy "férfiak, aki más férfiakkal fekszenek le".

Nincs remény

A jelentés végül megjegyzi, hogy a Fehér Ház lényeges információkat tussolt el a Yellowstone Nemzeti Parkban észlelt súlyos ökológiai problémákkal kapcsolatban, hogy elterelje a gondokról a világ figyelmét és elejét vegye a kulturális világörökség UNESCO-listájáról való levételnek, jóllehet a környezetszennyezés problémája továbbra is fennáll.

Az AFP szerint remény sincs arra, hogy a nagy republikánus többségű képviselőház megtartsa a demokraták által óhajtott meghallgatásokat a szerintük tapasztalható tudományos hamisítások ügyében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!