Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Terrortámadásoktól tart Amerika

2003.09.11. 15:32
A szeptember 11-i merényleteknél is pusztítóbb akciókkal készül a terrortámadások második évfordulójára az al-Kaida - figyelmeztet az amerikai külügyminisztérium. Szerdán kiadott figyelmeztetésükben óva intik az amerikaiakat a lakóövezetek, bárok, éttermek, hotelok, templomok, tengerpartok, iskolák, szabadtéri rendezvények látogatásától.
"Növekszik a valószínűsége" annak, hogy az al-Kaida külföldön található amerikai érdekeltségek ellen intéz támadást a szeptember 11. terrortámadások második évfordulóján - adott ki figyelmeztetést az Egyesült Államok külügyminisztériuma. A minisztérium szerint a terroristák még a háromezer halálos áldozatot követelő támadásoknál is pusztítóbb akciókra készülnek.

Elhomályosítanák

Hasonló tartalmú figyelmeztetést adott ki a terroristák szóvivője is, egy héttel ezelőtti közleményében az évforduló emlékének "elhomályosításával" fenyegetőzött.

"A kormányt komolyan aggasztja az amerikai állampolgárok biztonsága a tengerentúlon" - áll a külügyminisztérium szerdai közleményében. A figyelmeztetés szerint az amerikai külképviseletek "fokozott készenlétben állnak, ideiglenesen akár fel is függeszthetik munkájukat".

Európa lehet a célpont

A közlemény felidézi az elmúlt hónapok marokkói, szaúd-arábiai és indonéziai merényleteit, melynek alapján arra a következtetésre jut, hogy a támadás "Európában és Eurázsiában" a legvalószínűbb. A külügyminisztérium attól tart, hogy pusztító támadásaihoz az al-Kaida vegyi- és biológiai fegyvereket is használhat.

Ne menjenek sehova

Leginkább azonban emberrablásoktól, géprablásoktól, pokolgépes és önygilkos merényletektől tartanak. A támadások célpontjai amerikai és nyugati turisták, lakóövezetek, klubok, éttermek, templomok, iskolák, hotelek, szabadtéri rendezvények, tengerparti strandok lehetnek. "Az amerikai állampolgároknak különösen ébereknek kell lenniük, amennyiben a fent említett helyszínek meglátogatása halaszthatatlan" - áll a közleményben.

A figyelmeztetés február 10-ig van érvényben - írja a CNN.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!