Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhomályosítaná szeptember 11. emlékét az al-Kaida

2003.09.08. 10:46
Minden eddiginél pusztítóbb merényletekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat az al-Kaida. A szeptember 11-i támadások évfordulója előtt egy héttel kiadott közlemény a háromezer halálos áldozatot követelő merényletek emlékének elhomályosítását ígéri. A nyolcvannál is több áldozatot, köztük Hakim ajatollah életét követelő nadzsafi merényletet ellenben tagadta.
A két évvel ezelőtti, szeptember 11-i támadásoknál is pusztítóbb merényletekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat az al-Kaida - írja a Guardian. Az al-Arabija tévéadón vasárnap sugárzott felvétel szeptember 3-án, alig több mint egy héttel a World Trade Center elleni támadás második évfordulója előtt készült.

Kétszer annyian vannak

"Olyan támadásokat hajtunk majd végre Amerikában és a világban, melyek elhomályosítják majd szeptember 11. emlékét" - hangoztatja a felvételen a terroristák állítólagos szóvivője, Abu Abd al-Rahmen al-Nadzsdi. A szóvivő arról is "biztosította" a muzulmánokat, hogy az al-Kaida megduplázta harcosai számát.

"Káraink meg sem közelítik állapotunk javulását" - mondta, hozzátéve, hogy ezt "mártírakcióikkal" igazolni is fogják.

Tagadják a nadzsafi merényletet

Al-Nadzsdi tagadta, hogy a terroristáknak köze lenne Hakim ajatollah nadzsafi meggyilkolásához. Az iraki hatóságok több, al-Kaida kapcsolatokkal vádolt gyanúsítottat tartóztattak le a nyolcvannál is több halálos áldozatot követelő robbantás miatt. Egyesek azonban Husszein híveit gyanúsítják a robbantással.

Az al-Kaida szóvivője Izraelt és az Egyesült Államokat gyanúsította meg az egyházfi meggyilkolásával. "Nekünk nem volt indítékunk. Hakimot az amerikaiak és a zsidók ölték meg, mert az iráni befolyás növekedésétől tartottak" - hangzott el közleményében. Hakim ajatollah az Iránhoz kötődő Iszlám Forradalom Iraki Tanácsa nevű szervezet elöljárója is volt.

Nadzsdi személyazonosságát egyelőre semmi sem bizonyítja, az al-Kaida szóvivőjeként először egy augusztus 17-i üzenetben szerepelt. A felvételen az irakaiakt buzdította az amerikaiak elleni "dzsihád" folytatására. Az al-Kaida korábbi szóvivője Szulejmán abu Gaith kuvaiti tanár volt - írja a Guardian.