Soha nem látott terrorpánik Németországban

2006.08.21. 10:23
A dortmundi és koblenzi vasúti merényletkísérletek részleteinek nyilvánosságra hozatala után a német belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a terrorizmus "még soha nem volt olyan közel Németországhoz, mint most."

Legmagasabb fokú riadókészültségbe helyezték a német biztonsági hatóságokat hétfőtől az elmúlt héten leleplezett vasúti merényletkísérletek nyomán.

Hamis bombariadók, gazdátlan bőröndök

A repülőtereket és a nagyobb vasúti pályaudvarokat megerősített rendőri egységek őrzik, legtöbb helyen kiterjesztették a videokamerás ellenőrzéseket, s mind több követelés hangzik el egyéb nyilvános helyek megfigyelésének fokozására is. Értesülések szerint a szövetségi kormány és a tartományi hatóságok szakértői felgyorsították az egyeztetéseket a terrorellenes adatbank létrehozására.

Az elmúlt negyvennyolc órában Németországban több vasúti állomáson volt hamis bombariadó, s néhány helyen, így Hamburgban, Bonnban, Koblenzben és Ludwigshafenben gazdátlan bőröndök, táskák, illetve műanyag palackok okoztak pánikot.

Őrizetben azt egyik gyanúsított

A dortmundi és koblenzi vasúti merényletkísérletek részleteit a hatóságok múlt pénteken hozták nyilvánosságra, s szombaton már őrizetbe is vették az egyik gyanúsítottat, egy 21 éves libanoni állampolgárt. Ellene gyilkossági kísérlet, s egy terrorista egyesülésben betöltött tagság miatt emeltek vasárnap hivatalosan vádat.

A másik - szintén videokamerával megfigyelt - merénylő után még folyik a nyomozás, mint ahogy a biztonsági szervek igyekeznek felderíteni bel- és külföldi terrorista kapcsolataikat is. A német hatóságok azon a meggyőződésen vannak, hogy nem magányos tettesekről van szó, az őrizetbe vett merénylő lakásán talált adatok - mint kiszivárgott - egyértelműen bizonyítják ezt. Valószínűnek tűnik az "iszlám háttér" is, bár ezt a hatóságok hivatalosan még nem erősítették meg.

Soha nem volt ilyen közel Németországhoz

Wolfgang Schäuble belügyminiszter a hét végén az ország biztonsági helyzetét rendkívül súlyosnak nevezte. A miniszter szerint a terrorizmus "még soha nem volt olyan közel Németországhoz, mint most." Schäuble a biztonsági intézkedések megszigorítását rendelte el, amihez a lakosság megértését kérte. A miniszter további merényletkísérletek veszélyére figyelmeztetett.

A német parlamenti pártok többé-kevésbé támogatják a szóban forgó intézkedéseket. A konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció szakértői hétfőn különböző nyilatkozatokban sürgették a repülőterek, a vasúti pályaudvarok és egyéb nyilvános helyek fokozottabb megfigyelését, valamint az ehhez szükséges személyi, pénzügyi és technikai feltételek megteremtését. Az említett adatbank létrehozása mellett felmerült továbbá a nagyobb fokú tanúvédelem újbóli bevezetése is.

Az ellenzéki pártok alapjában egyetértettek ezekkel a követelésekkel, ugyanakkor képviselőik a személyi szabadságjogok tiszteletben tartásának szükségességére figyelmeztettek.