Ítéletet hirdettek az aranyvonatperben

2005.09.27. 13:42
A miami körzeti szövetségi bíróság döntésével véglegessé vált a magyar holokauszttúlélők és az amerikai kormány peren kívüli egyezsége. Az amerikai kormány az egyezséggel elismerte, hogy az amerikai hadsereg jogtalanul foglalta le hadizsákmányként a magyar zsidók a németek által elkobzott javait.

Huszonöt és félmillió dollár kártérítést fizet az amerikai kormány azoknak a magyar zsidóknak, akiknek a vagyonát a visszavonuló fasiszta csapatok az aranyvonaton Németországba szállították. Az aranyvonat kincseit később az amerikai hadsereg foglalta le zsákmányként. Az Egyesült Államok 2004-ig nem ismerte el felelősségét a kérdésben, ám ekkor az igazságügyi minisztérium peren kívüli egyezséget kötött a károsultakkal.

A döntés váratlan volt, az amerikai kormány korábban elutasította felelősségét az ügyben. A 2004-es elnökválasztások előtt azonban nagypolitikai téma lett a magyar holokauszttúlélőket ért igazságtalanság.

A kártérítés mértékéről hétfőn döntött a miami szövetségi bíróság, írja a St. Petersburg Times. "Történelmi esély az amerikai csapatok hatvan éve elkövetett bűnének helyrehozására" - indokolta ítéletét Patricia Seitz kerületi főbíró.

A peren kívüli egyezség értelmében a 25,5 millió dollárt nem közvetlenül a károsultaknak fizetik ki, hanem zsidó jótékonysági szervezetekt, szociális itnézményeket támogatnak majd belőle. Az összeg negyven százalékát Izraelben élő magyar származású holokauszttúlélőket ellátó szociális intézmények, 22 százalékát magyarországi szervezetek, 21 százalékát az Egyesült Államokba emigráltak szervezetei, hét százalékot kanadai magyar-zsidó szervezetek kapnak, írja a St. Petersburg Times.