Kampánytéma lett az aranyvonat

2004.10.06. 10:27
Megoldódhat a magyar holokauszt-túlélők amerikai kézre került javainak visszatérítése. Az 1945-ben eltűnt aranyvonat ügyében pereskedők nagy része az elnökválasztás megnyerésében kulcsfontosságú Floridában él, ezért John Kerry és a floridai republikánusok is megegyezésre szólították fel a kormányzatot a kárpótlási perben.
Az elnökválasztási kampány oldhatja meg az 1945-ben amerikai kézre került zsidó vagyon visszatérítésének ügyét, írja a Capitol Hill című, washingtoni politikával foglalkozó honlap. A magyarországi zsidóktól elkobzott javak ügyében John Kerry demokrata jelölt és a Republikánus Párt egy floridai képviselője is gyors megegyezést javasolt George W. Bush kormányának.

Fontos szavazatok

A Magyarországról Németországba indított aranyvonat Ausztriában került az amerikai csapatok kezére. A vagyontárgyakat egy kongresszusi vizsgálat szerint az amerikai hadsereg tisztjei hordták szét. A holokauszt az Egyesült Államokban élő túlélői nemrégiben pert indítottak az akkori értéken 50-120 millió dolláros értékűre becsült vagyon visszaszerzése érdekében. Az amerikai igazságügyi minisztérium eddig elutasította a kárpótlási kérelmet.

Az elnökválasztási kampány azonban megváltoztathatja a kormányzati hozzáállást. A túlélő magyar zsidók jelentős része Floridában él, ahol a republikánusoknak minden szavazatra szükségük lehet Bush győzelméhez. Így gondolja Ilena Eos-Lehtinen floridai republikánus kongresszusi képviselő is. Ros-Lehtinen választókörzetében lakik az ügy több felperese is.

Történelmi döntés

Ros-Lehtinen mellett az ügy mihamarabbi rendezését követelte kampánystábján keresztül John Kerry is. A demokrata elnökjelölt szerint a kormányzatnak "gyorsan és igazságosan kellene eljárnia" az ügyben.

Ros-Lehtinen szeptember 30-án levélben fordult Karl Rove-hoz, Bush fő kampánystratégájához. Lehtinen szerint a magyar zsidók kárpótlása "csakis nyertes döntés lehet", írja a Hill. Amennyiben az amerikai igazságügyi minisztérium változtatna a megállapodást eddig mereven elutasító álláspontján, az Egyesült Államok az első esetben vállalná a holokauszt-túlélők kárpótlását.