Nem fizetne az aranyvonatért az USA

2004.06.30. 08:10
Nem érez felelősséget az magyar zsidóktól elkobzott javakat szállító aranyvonat kifosztásáért az amerikai kormány. A nácik által lefoglalt aranyat, festményeket és egyéb értékeket a washingtoni kongresszus vizsgálóbizottságának megállapításai szerint amerikai katonatisztek fosztogatták. John Ashcroft igazságügyi miniszter megbízottjai szerint azonban hatvan évvel az események után már nem lehet megállapítani a jogos kárigényeket.
Sem jogi, sem erkölcsi felelősség nem terheli az Egyesült Államokat az aranyvonat eltűnt rakományáért - állítja a II. világháború idején elkobzott, majd Németországban az amerikaiak által lefoglalt zsidó javakról szóló miami perben benyújtott indítványában az amerikai igazságügyi minisztérium. Az aranyvonatot 1945 májusában foglalta le az amerikai hadsereg Ausztriában - írja a Magyar Hírlap.

Hitegettek, nem ígértek

Az Egyesült Államok ugyan ígéretet tett a javak - arany, ezüst, ezerkétszáz festmény, háromezer perzsaszőnyeg, stb. - visszaszolgáltatására, ám azok később kézen-közön eltűntek. A megmaradt készleteket tulajdonjogilag azonosíthatatlannak minősítették s szétosztották, illetve elárverezték.

A holokauszt túlélői és örököseik 2001 májusában indítottak pert javaik visszaszerzésére. A washingtoni kormány most a kereset elutasítását indítványozta. Indítványában az igazságügyi minisztérium nem tér ki a periratban részletesen tárgyalt fosztogatásokra, csak "néhány rekvirált családi vagyontárgy" elvesztését ismeri el. Az indítvány szerint a kártalanítást a magyar kormány korábban kétszer is vállalta, az esemény maga pedig túl régen történt ahhoz, hogy pontosan meg lehessen állapítani az igények jogosságát.

Tagadták a létezését

A károsultakat képviselő egyik ügyvéd, Sam Dubin a New York Timesnak nyilatkozva érzéketlenséggel vádolta az amerikai kormányt. Az ügyvéd szerint az igazságügyi minisztérium olyan érveket használ, amit más ország esetében saját maga is elítél. Az amerikai kormány viszonya az aranyvonathoz korábban is visszás volt, 1999-ig még a létezését is tagadták. Egy kongresszusi vizsgálat azonban feltárta, hogy a vonat tényleg létezett, és hogy a javakat amerikai katonatisztek fosztogatták.