Oroszország kész elismerni Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét

2008.08.15. 16:33
Ha Dél-Oszétia és Abházia úgy dönt, függetlenné válik, az orosz hadsereg segít nekik a döntés végrehajtásában, jelentette ki Dmitrij Medvegyev, aki ezek után elutasította, hogy Oroszország gerjesztené a feszültséget. Tárgyalópartnere, Angela Merkel szerint Grúzia területi egysége sérthetetlen.

Bár Dél-Oszétiában már az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev szerint is helyreállt a biztonság, Oroszország nem vonja ki csapatait Grúzia területéről. Angela Merkel német kancellárral Szocsiban folytatott megbeszélései után azt mondta, Oroszország elfogadja Abházia és Dél-Oszétia bármely döntését e köztársaságok státusáról - azaz akár függetlenségüket is elismeri.

Ráadásul hadseregével még a függetlenségi döntés végrehajtását is kész garantálni. "Senki nem vonja kétségbe, hogy a területi épség a nemzetközi jog egyik alapelve, de a konkrét helyzetet kell vizsgálni" - mondta, majd ismét népirtással vádolta meg a grúzokat.

Medvegyev neheztelt, mert külföldi parnerei Oroszországra hárítják a felelősséget a harcokért. Gondolják végig, ki támadott elsőként, Grúzia, vagy az orosz békefenntartók, akarja-e a nemzetközi közösség, hogy megszűnjenek létezni az oszétok Dél-Oszétiában, illetve az abházok Abháziában, s hogy humanitárius katasztrófának tekintendők-e a történtek, vagy ez csupán az oszétok és Oroszország ügye, mondta.

Angela Merkel azt hangsúlyozta, hogy Grúzia területi épségére kell alapozni a rendezést, amelyhez jó alapnak minősítette az orosz és a francia elnök által kidolgozott elveket, és a nemzetközi megfigyelők számának növelése mellett foglalt állást. Medvegyev nem ellenzi a nemzetközi megfigyelők jelenlétét a térségben, de szerinte ehhez hozzá kell járulni az oszétoknak és az abházoknak is.

Merkel szerint most az a legfontosabb, hogy kialakítsák a területek státusáról folytatandó tárgyalások formátumát. Azt is tisztázni kell, hogy autonómiáról "vagy egyébről" lesz-e szó. "Nem válhat külön, önálló állammá minden olyan nép, amely ki akar válni egy államalakulatból - ezt a problémát Oroszország is ismeri -, s ezért minden egyes esetet külön kell vizsgálni" - mondta.