A hekkerek is beszálltak a karikatúracsatába

2006.02.08. 17:42
Majdnem ezer dán weboldalt törtek fel muzulmán hekkerek a Mohamedet ábrázoló karikatúrák miatt. A támadások összehangoltnak tűnnek, a weboldalak eredeti tartalma helyett az iszlámot támogató, és a karikatúrák közlését elítélő üzeneteket helyeztek el.

Összehangolt hekkertámadast hajtottak végre muzulmán hekkerek dán weboldalak mellett. Az online bűncselekményeket és hekkertámadásokat nyilvántartó Zone-H csoport véleménye szerint hekkercsoportok mellett magányos garázdálkodók is részt vettek a weboldalak feltörésében. Egy részük higgadt üzeneteket fogalmazott meg, míg többen erőszakos válaszreakcióra szólítják fel az internetezőket. Számos weboldal a dán termékek bojkottját népszerűsíti, de olyan is van, ahol Dánia biztonságát fenyegető üzeneteket helyeztek el, írja a BBC.

A dán weboldalak közül 900-at ért támadás, a többi nyugati ország oldalai közül pedig 1600-at törtek fel. A legtöbbet már rendbe is hozták, de bizonyos esetekben ez hónapokig is eltarthat.

„Még nem láttunk rá példát, hogy egy politikai indíttatású támadást ilyen rövid idő alatt valósítanak meg” – mondta el Roberto Preatoni, a Zone-H alapítója. „Az eset különlegessége, hogy a hekkerek rendkívül gyorsan közösségbe szerveződtek, és egységesen hajtották végre a támadásokat” – tette hozzá.

Készül a hekkertérkép

Preatoni megfigyelte a hekkerek csetelésre használt csatornáit is, melyekből kiderült, hogy a közösség tagjai Törökországból, Szaud-Arábiából, Ománból és Indonéziából származnak, támadásaikat a nagyobb hatékonyság miatt koordinálták. A résztvevő csoportok töredékének ismert csak a tevékenysége, többeket most kell majd feltérképezni. Érdekesség, hogy egy már visszavonult hekker is szerepet vállalt, így véleményének a népes publikum előtt adhatott hangot.

Preatoni szerint várható volt, hogy az internetre is átterjed a számos országot lázban tartó vita. Manapság nem igazán képzelhető el, hogy digitális platform használata nélkül vezényeljenek le egy ennyi nemzetet érintő nézeteltérést.

A megtámadott weboldalak egy előre elkészített listán szerepelhettek valószínűleg könnyű sebezhetőségük miatt, véli Preatoni. Legtöbbjük kis vállalatok és szervezetek tulajdonában van, akik nem fordítottak elég figyelmet biztonsági rendszereik kiépítésére.