Demokrata vezércsel II: Clintonné a párt megmentője

2003.11.19. 10:50
Hiába erőlködnek a hivatalos demokrata elnökjelöltek, a politikai közvélemény még mindig Hillary Clintonra vár. A volt first lady a legfrissebb hírek szerint "a párt megmentője" szerepében kíván beszállni a versenybe, az utolsó lehetséges pillanatban.
Bár a demokrata jelöltek közötti verseny egyre élesedik - a tíz hivatalos jelölt lassan több időt tölt egymás szapulásával, mint Bush politikájának kritizálásával - a Demokrata Párt és az amerikai sajtó még mindig az "igazi" demokrata jelöltre vár. Aki a reménykedők szerint nem is lehet más, mint Hillary Clinton.

Cselre csel

Hillary Clinton
A Newsweek legfrissebb értesülései szerint a reménykedésnek még alapja is van. Bár Clintonné továbbra is tagadja - bár már közel sem olyan vehemensen, mint korábban - jelöltségi terveit, több jel is a volt elnök kampánystábjának kemény háttérmunkájára utal. Bill Clinton személy szerint csak lebegtette felesége szándékait, Wesley Clark jelöltsége azonban komoly összeesküvés-elméletekre adhat alapot. (L. A Wesley Clark hadművelet)

Az amerikai hetilap legfrisebb számában néhány Clinton-közeli forrás szivárogtatott részleteket a legfrissebb választási lehetőségekből. A nevük elhallgatását kérő források szerint Hillary a párt megmentője szerepkörben az előválasztások után, de még a demokrata jelöltállító konvenció előtt vállalná fel a jelöltséget.

Megosztottságra játszanak

A szcenárió sikerének feltételei is vannak. "Az kell, hogy Howard Dean ne szerezze meg a jelöltséghez szükséges számú szavazatot" - nyilatkozta a Newsweeknek az egyik szivárogtató. Szükséges még, hogy a pillanatnyilag legerősebb, de a közvélemény-kutatásokban bőven húsz százalékponttal Clintonné mögött álló vermonti kormányzó mellett még legalább kettő, egymással is versengő erős jelölt álljon.

A párt szabályzata szerint ugyan a konvenció delegáltjai csak arra a jelöltre szavazhatnak, aki nevében küldötté választották őket, az első sikertelen kör után azonban nyílt szavazás következik. Itt lépne be a képbe Hillary Clinton, legalábbis a Newsweek forrásai szerint.

Mindenhol ott vannak

Az elképzelést erősíti, hogy szinte mindegyik jelölt kampánystábjában előkelő helyen szerepelnek Bill Clinton korábbi kampánystábjainak tagjai. A delegáltak irányítását is kézben tartó clintoniánusok az első, reményeik szerint sikertelen kör után hamar meggyőzhetnék a küldötteket Hillary jelöltségének támogatásáról.

Clintonné, bár hivatalosan még mindig ódzkodik a jelöltségtől, nem kerüli a reflektorfényt. Múlt szombaton ő vezette a demokrata jelöltek iowai vitáját. (Az államban tartják az első előválasztást.) több jelölt kampánystábjának a tagjai is arról panaszkodtak a Newsweeknek, hogy az egykori first lady "elvitte a showt".

A hetilapnak nyilatkozó Clinton-közeli források szerint "ez természetes". "A republikánusok Howard Deant szeretnék jelöltnek, a washingtoni demokrata pártvezetés John Kerryt, Dick Gephardot, vagy akár Wesley Clarkot. A sajtó Hillaryt, hiszen ő a nagy sztori" - összegzi a helyzetet a bizalmas forrás.

Kennedy-párhuzam
Clinton és John F. Kennedy között már 1992-ben, első megválasztásakor igyekeztek párhuzamot vonni a demokrata kampányguruk. A fiatal, lendületes, sármos Clinton göndörkés vörös tincseit kiegyenesítették, gondosan oldalra fésülték. Clinton a későbbiekben már maga is igyekezett megfelelni a képnek, elég csak nőügyeire gondolni. Most már Hillary kapcsán is erős párhuzam vonható egy Kennedyvel, Edwarddal. Teddy, ahogy barátai hívták, 1972-ben volt a demokraták titkos reménysége. Hivatalosan ő sem indult el az előválasztásokon, mégis, még a jelöltállító gyűlés napjaiban is több cikkben felmerült, hogy "a párt megmentőjeként" elindul a második választási fordulóban. Akkor végül a Deanhez hasonlóan outsiderként induló George McGovern ügyes taktikával már az első körben megszerezte a jelöltséget. Hogy aztán a választásokon megalázó vereséget szenvedjen minden idők újraválasztásra talán legesélytelenebb elnökétől, Richard Nixontól.
akiraly