Irakban állítanák bíróság elé Huszeint?

2003.12.15. 10:44
Emberiség ellenes bűntettek miatt állítanák bíróság elé Szaddám Huszein egykori iraki diktátort. Az iraki ellenzékiek szerint a tárgyalást Irakban kell tartani, az amerikaiak még nem nyilatkoztak konkrétumokról. Emberjogi szervezetek szerint a volt diktátort nem szabad halálbüntetést kiszabni.
Amerikai illetékesek korábban megígérték, hogy Szaddám Husszein bíróság előtt felel tetteiért, ám részleteket nem árultak el. Az iraki átmeneti kormányzat vezetője Abdel Aziz al-Hakim azt javasolta, hogy az egykori diktátor felett Irakban, iraki bírók ítélkezzenek. Az amerikaiak által felállított kormány vezetője hozzátette, hogy mindennek nemzetközi szakértők felügyelete alatt kell történnie.

A halálbüntetés kizárva?

Emberjogi szervezetek képviselői úgy nyilatkoztak, hogy Huszein ügyét egy nemzetközi esküdtszéknek kellene tárgyalnia Irakban. Az aktivisták szerint az esküdtszék nem kaphatja meg a halálbüntetés kiszabásának jogát. A múlt héten már felállítottak egy különleges törvényszéket Irakban, amely az egykori kormány eddig elfogott tagjainak ügyét hivatott tárgyalni.

Nem hadifogoly

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy Huszeinnel a hadifoglyokra vonatkozó a genfi konvenciónak megfelelőn bánnak. Rumsfeld azonban hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem tekinti hadifogolynak Huszeint, jelentette a BBC. A védelmi miniszter csak annyit mondott Szaddám Huszein jövőbeni tárgyalásáról, hogy a bukott diktátor megfelelő és igazságos eljárásban fog részesülni. Rumsfeld hozzátette, hogy a fogoly nem működik együtt a kihallgatókkal, de tagadta, hogy az országnak lettek volna tömegpusztító fegyverei. Az AP értesülései szerint azonban Huszein elfogásakor a következőket mondta: "Szaddám Huszeinnek hívnak, és tárgyalni szeretnék".

Nem tanúsított megbánást

Adnan Pacsacsi, az átmeneti kormány másik tagja szerint a bukott diktátor nem tanúsított megbánást, inkább dacosan viselkedett, amikor Bagdadba vitték azonosításra. Szerinte a férfi úgy viselkedett, mint "egy igazságos és keménykezű uralkodó".