A Pentagon Huszein halálában reménykedik

2003.06.23. 10:16
Szaddám Huszein egykori diktátor is azon a konvojon utazhatott, amelyet múlt héten támadtak meg az amerikai erők a szíriai határ közelében. A Pentagon megerősítette, hogy az áldozatok között van Huszein több közeli embere is, de a volt elnökről nem nyilatkoztak.
Nevük elhallgatását kérő magas rangú amerikai illetékesek azt állítják: elképzelhető, hogy Szaddám Huszein egykori diktátor is azzal konvojjal utazott, amelyet a múlt héten támadtak meg az amerikai különleges alakulatok a szíriai határ közelében. A Központi Parancsnokság szóvivője azonban sem cáfolni sem megerősíteni nem akarta az egykori diktátor halálhíréről szóló értesüléseket. New York Times szerint a Pentagon nem biztos abban, hogy a volt diktátor fiai, Udaj és Kuszaj Huszein a járműveken tartózkodott-e, csak "reménykednek". Mindenesetre a katonák DNS-vizsgálatokkal próbálják kideríteni, hogy valóban az áldozatok között van-e Szaddám Huszein, vagy fiai. Az akcióban több iraki katona is fogságba esett.

Iraki segítség

A Szaddám Huszein felkutatására küldött "20-as egység" titkos akciókra specializálódott, és szorosan együttműködik az amerikai hírszerzéssel. Annak idején ez az egység szabadította ki Jessica Lynch közlegényt is. A Központi Parancsnokság szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a konvojt valóban robotrepülőgépekről kilőtt Hellfire rakétákkal semmisítették meg. Jelentések szerint a szíriai határ mellett iraki katonai konvoj minden egysége megsemmisült a támadásban. A CNN szerint a járműoszlop helyzetét az amerikai fogságban lévő iraki tisztektől nyert információk alapján sikerült meghatározni.

Ötéves terv

Vasárnap két amerikai szenátor is arra figyelmeztette az amerikai kormányzatot, hogy Irak újjáépítése legalább öt évet vesz igénybe. Szerintük ez egyben azt is jelenti, hogy legalább ennyi ideig több mint százezer katonát kellene az országban állomásoztatni, és erről az amerikai lakosságot is tájékoztatni kell. Pillanatnyilag az Egyesült Államok százötvenezer katonát állomásoztat Irakban.