Szaddám Huszein a nadzsafi merényletről üzen

2003.09.01. 13:09
A Szaddám Huszeinnnek tulajdonított szalagon egy hang azt állítja: Huszeinnek és híveinek nincs köze a nadzsafi mecsetnél pénteken elkövetett merénylethez. A támadásban összesen százhúsz ember vesztette életét, köztük a síiták szellemi vezetője is.
'A hitetlen behatolók alaptalanul vádolják Szaddám Huszein követőit, hogy ők ölték meg Hakim síita vezért" - hallatszik azon a felvételen, amelyet a katari Al Dzsazíra hírtelevízió Szaddám Huszeinnek tulajdonít. A hang hozzáteszi: " A merénylethez nincs köze Szaddámnak". A felvételen egy Korán idézet is hallható, amely arra figyelmeztet, hogy a muzulmánok óvatosan kezeljék a gyanúsítgatásokat, és ne higgyenek el mindent azonnal.

Sokadik

Az Al Dzsazíra által sugárzott hanganyagról több tudósító azt állította, hogy az valóban hasonlít a megbuktatott diktátor hangjára. A szalagot azonban még nem vetették alá független vizsgálatnak. Az elmúlt hónapokban több olyan hangfelvételt is sugárzott a katari hírtelevízió, amelyet Huszeinnek tulajdonítottak, de idáig még egyikről sem sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy eredeti lenne, jelentette az MSNBC.

Al Kaida

A legutóbbi adatok szerint százhuszonhat ember vesztette életét a nadzsafi mecsetben, amikor autóba rejtett pokolgép robbant az épület előtt. Az áldozatok között van Mohamed Bakira al-Hakim ajatollah síita szellemi vezető is. Az amerikaiak röviddel a robbantás után azt közölték: Huszein hívei állhatnak a merénylet hátterében. Az amerikaiak azóta több irakit is őrizetbe vettek, több személyről azt állítják, hogy kapcsolatban álltak Oszama bin Laden al Kaida terrorszervezetével.