Megkezdődött Huszein kihallgatása

2003.12.15. 06:32
Az elfogott iraki diktátort hadifogolynak tekintik és a hadifoglyokra vonatkozó genfi konvenció előírásainak megfelelően bánnak vele - közölte az amerikai védelmi miniszter. Huszein nem mutat készséget az együttműködésre, számos kérdésre nem válaszol. Első kihallgatás során azt mondta, a tömegpusztító fegyverek gyártására vonatkozó programot csak az Egyesült Államok találta ki, hogy háborút indíthasson Irak ellen. Az al-Arabíja arab hírtelevízió úgy tudja, a diktátort Katarban, egy amerikai támaszponton tartják fogva.
Donald Rumsfeld az amerikai CBS televíziónak vasárnap elmondta, hogy megkezdődött a fogoly kihallgatása, de Szaddám Huszein nem mutat készséget az együttműködésre, egy sor dologról nem hajlandó beszélni.

A riporter kérdésére válaszolva az amerikai védelmi miniszter a lehető leghatározottabban cáfolta, hogy amerikai vallatói kínzással próbálnának információkhoz jutni Irak egykoron mindenható urától.

Szaddám Huszein elfogása után Ricardo Sanchez tábornok, az Irakban lévő amerikai erők parancsnoka még úgy nyilatkozott, hogy az elfogott iraki diktátor "bőbeszédű és kész az együttműködésre".

"Nem voltak tömegpusztító fegyvereink"

Újságírók magukat megnevezni nem óhajtó illetékesektől azt a tájékoztatást kapták, hogy első kihallgatásán Szaddám Huszein tagadta, hogy tömegpusztító fegyverekkel rendelkezett volna.

- A tömegpusztító fegyverek gyártására vonatkozó programot csak az Egyesült Államok találta ki, hogy háborút indíthasson ellenünk - mondta.

Az első kihallgatások során a tömegpusztító fegyverek ügyénél is fontosabb kérdés az amerikaiak számára az, hogy vajon mit tud Szaddám Huszein az országot megszálló koalíciós erők és a velük együttműködő irakiak elleni támadásokról, azok irányítóiról.

Katarban tartják fogva

Az amerikai és az iraki hatóságok által nem kívánatosnak tekintett al-Arabíja arab hírtelevízió értesülése szerint Szaddám Huszein diktátort Katarban, egy amerikai támaszponton tartják fogva.

A hírtelevízió teheráni tudósítója számolt be arról, hogy az iraki diktátort elfogása után az amerikaiak előbb Bagdadba vitték személyének azonosítására, majd innét továbbszállították az emírség fővárosa, Doha közelébe egy amerikai katonai támaszpontra.

A Perzsa-öbölben fekvő Katar az első Öböl-háborút követően a térségbe irányított 5. amerikai haditengerészeti flotta központjaként szolgál.

Korábban a CBS amerikai televízió is arról adott hírt, hogy Szaddám Huszeint elfogása után az amerikaiak elvitték Irakból.

A CBS értesülését cáfolta az amerikai védelmi minisztérium egyik, magát megnevezni nem óhajtó illetékese és az iraki kormányzótanács szóvivője. A kormányzótanács három tagja egyébként Bagdadban tekinthette meg az elfogott diktátort.

Veszteséglista
A kora tavasszal indított iraki háború kezdete és a Szaddám Huszein elfogása közötti időszakban összesen 454 amerikai katona halt meg Irakban, míg a szövetséges erők veszteségei 80 főt tettek ki (52 brit, 17 olasz, 8 spanyol és egy-egy dán, ukrán és lengyel katona). Az amerikai és a szövetséges erők katonáinak többsége azt követően halt meg Irakban, hogy George Bush amerikai elnök május elsején bejelentette: győzelemmel véget értek a nagyszabású katonai műveletek. A bejelentésig összesen 138, azt követően 316 amerikai katona halt meg az országban. Az elesett amerikaiak közül 312 harci cselekmények során, 142 pedig "baráti tűzben", illetve balesetek miatt vesztette életét.

A Kuvait felszabadításáért indított első Öböl-háború során összesen 382 amerikai katona vesztette életét.